četvrtak, 21 jun 2018 21:33

Umrla je Koko, gorila poznata po korišćenju znakovnog jezika

Penny nije bila samo njen učitelj, već i mentor, majka i prijatelj. Penny nije bila samo njen učitelj, već i mentor, majka i prijatelj. The Gorilla Foundation

Umrla je Koko, gorila poznata po korišćenju znakovnog jezika.

 

Gorila Koko, poznata po tome što se sporazumevala sa svojim ljudskim trenerom koristeći znakovni jezik, umrla je u 46. godini.

"Koko je dotakla živote miliona, kao ambasodor svih gorila i ikona komunikacije i empatije među različitim vrstama", ističe Fondacija Gorila u saopštenju o njenoj smrti, koja se dogodila prošle noći u snu. "Bila je voljena i mnogo će nam nedostajati."

 

Na vrhuncu svoje slave, Koko je (dva puta) bila na naslovnici National Geographic, upoznala se sa poznatim ličnostima kao što je Robin Vilijams, te je poljuljala naučnu zajednicu svojim izvanrednim sposobnostima. Ne bez kontroverze, gorila je bila poznata širom sveta kao majmun koji je mogao "pričati", i postala je istaknuta ikona očuvanja svoje vrste i divljeg života uopšte.

 

Neverovatna priča o Koko, kako se pojavila i kako je bila globalno istaknuta, počinje 1971. kada je ženka gorile u zoološkom vrtu u San Francisku odbacila svoje mladunče. Ovo stvara jedinstvenu priliku za studentkinju sa Stanford univerziteta Peni Paterson, da proveri da li će njena izvanredna, i donekle nekonvencionalna ideja o podučavanju majmuna da razgovara, biti moguća.

 

Tokom narednih nekoliko godina, Paterson je radila sa mladom gorilom, te konačno osnovala Projekat Koko, i tvrdila da Koko može da razume i koristi preko 1.000 različitih reči u američkom znakovnom jeziku. Naredne četiri decenije, Paterson ne samo da se brinula o Koko i podučavala je, već je postala njena majka, prijateljica i tumač.

 

Kroz ovu intimnu vezu, Paterson tvrdi da Koko može da razgovara o budućnosti, rimi, priča šale i čak i laže. Uprkos uveravanjima Patersonove šta sve Koko može da radi, naučna zajednica ostaje strogo kritična prema ovim tvrdnjama. Ovo je najviše zbog toga što je Patersonova, zbog svog bliskog odnosa sa Koko, bila razumljivo vrlo odbrambena prema njoj, te nije dozvoljavala pristup nezavisnim istraživačima. 

 

Uprkos ovoj kontroverzi, Koko je i dalje bila u stanju da uhvati svu znatiželju ovog sveta. Jedna od najvažnijih stvari koje su se javile iz Projekta Koko, jeste shvatanje da životinje - naročito veliki majmuni - jesu inteligentna, senzibilna i emocionalna bića. Ovo se najviše vidi kroz ljubaznost i pažljivost Koko prema "ljubimcima" mačkama, naročito one po imenu Al Bal.

 

Sa njenom smrću gubimo istinsku ikonu prirodnog sveta, ali ona neće biti lako zaboravljena. Izazivajući status quo i to kako mi vidimo sebe, njeno nasleđe menja pejzaž očuvanja, psihologije i zoologije, i nastaviće još dugo u budućnosti.

 

"Fondacija će nastaviti da poštuje zaveštanje Koko i da unapređuje svoju misiju kroz tekuće projekte, uključujući napore konzervacije u Africi, velikom majmunsko svetilište na Maui, i primenu znakovnog jezika sa Koko u korist i gorila i dece", navodi Fondacija Gorila.

 

izvor: http://www.iflscience.com/plants-and-animals/koko-the-famous-sign-language-talking-gorilla-has-died/

Video