petak, 16 februar 2018 18:10

Toksikološko društvo SAD-a o sigurnosti hrane dobijene iz GMO-a

Toksikološko društvo Sjedinjenih Američkih Država izdalo je saopštenje u novembru 2017. godine pod nazivom “Sigurnost hrane za ljude i stoku dobijene od genetički modifikovanih useva.“
U Saopštenju se nalazi kratak pregled genetički modifikovanih useva – osnovni opis, komercijalni uspeh, polemika vezana za označavanje GMO proizvoda i dosadašnji rezultati analiza o sigurnosti.
Ključna opažanja Društva se navode u pet tačaka:
Nijedna hrana nije apsolutno sigurna, jer određena hrana može biti rizična za neke pojedince zbog svojih prirodnih sastojaka, ili zbog prisustva kontaminanata. Takav je slučaj sa osobama alergičnim na određene proteine koji se nalaze u nekim vrstama hrane.

Proces evaluacije proteina u genetički modifikovanim usevima obuhvata sledeće aspekte:

1. Istoriju korišćenja izvora uvedenih gena ili proteina.

2. Poređenje sa poznatim alergenima kako bi se utvrdilo postoji li dovoljna sličnost za izazivanje reakcije kod osetljivih osoba.

Novi proteini se porede i sa proteinima sa utvrđenim toksičnim efektima, kako bi se utvrdilo postoji li rizik za toksični efekat.
Razmatraju se efekti normalnih procesa koji se koriste za pripremu biljke za konzumaciju (npr. kuvanje) na stabilnost izraženog proteina.
Gledano sveukupno, do sada prikupljeni podaci nisu dali dokaze o štetnosti po zdravlje komercijalno dostupnih GM useva, ili hrane dobijene od njih.
Koncept „suštinske sličnosti“ je polazna tačka za evaluaciju sigurnosti hrane dobijene od GM useva. To podrazumeva komparativnu analizu između genetički modifikovane biljke i adekvatnog konvencionalnog pandana kako bi se utvrdile bilo kakve značajne razlike i/ili neželjeni efekti. Ovakve analize do danas nisu pronašle dokaze koji bi ukazivali na to da hrana dobijena od GM useva predstavlja rizik po zdravlje.

Testovi koji se do sada nisu dokazali kao prediktivni za evaluaciju sigurnosti hrane dobijene od genetički modifikovanih useva uključuju:

1. Testovi profilisanja potencijalnih promena u ekspresiji proteina, genomu/transkriptomu i ekspresiji metabolite.

2. Testovi alergenosti zasnovani na životinjskim modelima.


Diskusije vezane za označavanje hrane etiketama „GMO“ ili „GM sastojci“ nisu relevantne za ispitivanje sigurnosti hrane. Prikupljeni dokazi pokazuju da biotehnologija sama po sebi ne predstavlja rizik, te da je hrana dobijena iz trenutno komercijalno dostupnih GM useva jednako sigurna i hranljiva kao i ona dobijena iz konvencionalnih useva.
 
Saopštenje na engleskom jeziku u punoj formi dostupno je na web stranici Toksikološkog društva www.toxicology.org
GMO – Reč nauke

Povezani članci

 • Gori Koliko Prosveta treba da se Menja
  Možda bi prikladniji naziv ovog teksta bio Gori Koliko ova Zemlja treba da se menja, ali svi nekako znamo tu pesmu. Sem vladajućih donosilaca odluka, njima je ok da čovek…
 • Kloniranje: Mitovi i istine
  Gregori Pens (Gregory E. Pence), američki filozof i bioetičar u svom minucioznom delu "Klasični slučajevi iz medicinske etike", bavi se brojnim slučajevima: od kome preko eutanazije do abortusa, a zanimljivo,…
 • Čuđenje, izvor filozofske svesti
  Platon i Aristotel su se davno složili: sa čuđenjem započinje filozofsko promišljanje i potraga za odgovorima tj. znanjem. Nakon njih to su ponavljali mnogi filozofi: od Akvinskog, preko Dekarta, Vajtheda,…
 • Harvard: Studija otkriva najvažniji faktor za ljudsku sreću
  75-godišnja studija sa Harvard univerziteta otkriva najvažniji faktor za ljudsku sreću Da li ste ikada čuli za studiju sa Harvarda, koja je trajala preko 75 godina i otkrila šta nas…
 • Džinovski puž može spasiti Veliki koralni greben
  Retki džinovski puž koji se hrani morskim zvezdama bi mogao biti iskorišćen za spas Velikog koralnog grebena pa je pokrenut projekat zu uzgoj hiljada primeraka te vrste, naveli su danas…
Još iz ove rubrike: « Kloniranje: Mitovi i istine