petak, 16 februar 2018 18:10

Toksikološko društvo SAD-a o sigurnosti hrane dobijene iz GMO-a

Toksikološko društvo Sjedinjenih Američkih Država izdalo je saopštenje u novembru 2017. godine pod nazivom “Sigurnost hrane za ljude i stoku dobijene od genetički modifikovanih useva.“
U Saopštenju se nalazi kratak pregled genetički modifikovanih useva – osnovni opis, komercijalni uspeh, polemika vezana za označavanje GMO proizvoda i dosadašnji rezultati analiza o sigurnosti.
Ključna opažanja Društva se navode u pet tačaka:
Nijedna hrana nije apsolutno sigurna, jer određena hrana može biti rizična za neke pojedince zbog svojih prirodnih sastojaka, ili zbog prisustva kontaminanata. Takav je slučaj sa osobama alergičnim na određene proteine koji se nalaze u nekim vrstama hrane.

Proces evaluacije proteina u genetički modifikovanim usevima obuhvata sledeće aspekte:

1. Istoriju korišćenja izvora uvedenih gena ili proteina.

2. Poređenje sa poznatim alergenima kako bi se utvrdilo postoji li dovoljna sličnost za izazivanje reakcije kod osetljivih osoba.

Novi proteini se porede i sa proteinima sa utvrđenim toksičnim efektima, kako bi se utvrdilo postoji li rizik za toksični efekat.
Razmatraju se efekti normalnih procesa koji se koriste za pripremu biljke za konzumaciju (npr. kuvanje) na stabilnost izraženog proteina.
Gledano sveukupno, do sada prikupljeni podaci nisu dali dokaze o štetnosti po zdravlje komercijalno dostupnih GM useva, ili hrane dobijene od njih.
Koncept „suštinske sličnosti“ je polazna tačka za evaluaciju sigurnosti hrane dobijene od GM useva. To podrazumeva komparativnu analizu između genetički modifikovane biljke i adekvatnog konvencionalnog pandana kako bi se utvrdile bilo kakve značajne razlike i/ili neželjeni efekti. Ovakve analize do danas nisu pronašle dokaze koji bi ukazivali na to da hrana dobijena od GM useva predstavlja rizik po zdravlje.

Testovi koji se do sada nisu dokazali kao prediktivni za evaluaciju sigurnosti hrane dobijene od genetički modifikovanih useva uključuju:

1. Testovi profilisanja potencijalnih promena u ekspresiji proteina, genomu/transkriptomu i ekspresiji metabolite.

2. Testovi alergenosti zasnovani na životinjskim modelima.


Diskusije vezane za označavanje hrane etiketama „GMO“ ili „GM sastojci“ nisu relevantne za ispitivanje sigurnosti hrane. Prikupljeni dokazi pokazuju da biotehnologija sama po sebi ne predstavlja rizik, te da je hrana dobijena iz trenutno komercijalno dostupnih GM useva jednako sigurna i hranljiva kao i ona dobijena iz konvencionalnih useva.
 
Saopštenje na engleskom jeziku u punoj formi dostupno je na web stranici Toksikološkog društva www.toxicology.org
GMO – Reč nauke

Povezani članci

 • Arijana uspešno lansirala dva telekomunikaciona satelita
  Evropska raketa Arijana 5 uspešno je lansirala dva telekomunikaciona satelita i tako obavila svoju 100. misiju, saopštila je danas francuska kompanija Arianespace. Raketa je poletela iz Francuske Gvajane. Trajanje misije,…
 • Kome prete male boginje?
  Svetska zdravstvena organizacija svrstala je nedavno Srbiju u sam vrh evropskih zemalja po broju umrlih od malih boginja, a jesen donosi veći rizik od povećanja broja obolelih budući da se…
 • Norveška: Oboren 71-godišnji temperaturni rekord
  Proteklih nekoliko nedelja, nordijske zemlje suočavaju se s neuobičajeno toplim vremenom, dok je u Švedskoj gorelo na desetine šumskih požara. Okrug u blizini prestonice Norveške oborio je 71-godišnji rekord po…
 • Grupa panamskih majmuna ušla u Kameno doba
  Jedna populacija belukovih kapučinskih majmuna iz Paname je ušla u Kameno doba otkrili su istraživači. Majmuni su počeli da koriste kamene alate za razbijanje orašastih plodova i školjki, što ih…
 • Lahajnsko podne: Jeste li čuli za jedinstveni prirodni fenomen kada nestaju senke?
  Lahajnsko podne koje se dešava u predelu Ekvatora predstavlja jedan od najzanimljivijih prirodnih fenomena. Sat otkucava podne u Honoluluu - glavnom gradu Havaja. Mesec je jul. Turisti su već uveliko…