utorak, 10 oktobar 2017 19:05

Harvard: Studija otkriva najvažniji faktor za ljudsku sreću

Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

75-godišnja studija sa Harvard univerziteta otkriva najvažniji faktor za ljudsku sreću

Da li ste ikada čuli za studiju sa Harvarda, koja je trajala preko 75 godina i otkrila šta nas čini srećnima? To je revolucionarna studija u psihologiji.

Prati živote dve grupe muškaraca preko 75 godina i sada prati njihove potomke rođene posle Drugog svetskog rata, kako bi se razumelo kako iskustvo iz detinjstva utiče na zdravlje i blagostanje u srednjem dobu.

Dakle, šta nas čini srećnim i zdravim dok idemo kroz život? Ako pomislite da je to slava i novac -  niste sami međutim, prema psihijatru Robertu Waldingeru, grešite. Kao direktor 75-godišnje studije o razvoju odraslih, Waldinger bez presedana pristupa podacima o istinskoj sreći i zadovoljstvu, i to sve prenosi u Ted govoru ispod.

Dakle, šta je faktor broj jedan za vašu sreću i blagostanje?

Prema Waldingeru: “Najjasnija poruka koju smo dobili iz ove 75-godišnje studije je ova: Dobri odnosi nas čine srećnim i zdravim.” Da, najbolji predskazatelj vaše sreće i životnog ispunjenja je suštinski ljubav.

Konkretno, studija pokazuje da kada imate nekoga na koga možete da se oslonite, to pomaže da se vaš nervni sistem opusti i pomaže vašem mozgu da ostane zdrav, te redukuje emocionalnu bol.

Podaci takođe jasno pokazuju da oni koji se osećaju usamljeni, imaju više šanse da im se fizičko zdravlje naruši ranije i da umru mlađi.

“To ne znači samo da treba da imate veliki broj prijatelja, i ne znači da treba da ste u ozbiljnoj vezi”, kaže Waldinger. “Važan je kvalitet vaših bliskih odnosa.”

Nije važno da li imate puno prijatelja, ili ste u savršenoj romantičnoj vezi, kvalitet tih odnosa je bitan – koliko dubine i iskrenosti leži u njima, do mere da možete da se opustite i pokažete se u pravom svetlu kakvi jeste.

Ovo je odličan podsetnik za davanje prioriteta autentičnim vezama među ljudima. Podaci su jasni na kraju, možete imati sav novac koji želite, ali bez ljubavi nećete biti srećni.

Za dublje razumevanje ove značajne studije i šta je zapravo važno, pogledajte video:

Izvor: thepowerofideas.ideapod.com by Lachlan Brown

Video

Povezani članci

 • „Važnost pojavljivanja ovakve knjige očituje se u društveno-duhovnom kontekstu našeg vremena.“
  Umirovljeni sveučilišni profesor dr.sc. Josip Sruk, u svojoj 90-oj godini života napisao je knjigu pod nazivom "Zašto nisam vjernik-Eseji o vjerovanju, djelovanju i budućnosti religije“. Kako sam navodi, knjigu nije…
 • Rodna nejednakost i dalje ovulira
  Dobar pokazatelj kvalitete prema nečemu ili nekome je način na koji kao pojedinci i društvo provodimo dan koji to nešto obilježava. Primjerice, na prvi april ljudi uživaju u zbijanju šala…
 • ŠTA MLADI U SRBIJI ŽELE?
  Odgovor na ovo pitanje je očigledan i neupitan, utemeljen u brojnim istraživanjima koja se odnose na mlade. U njima je većina mladih rekla šta želi: porodicu i posao. Muči ih…
 • Nasleđe Sophie i Hansa Scholla
  Danas se prisjećamo Sophie (Sophia Magdalena, 09.05.1921. – 22.02.1943.) i Hans (Hans Fritz, 22.09.1918. – 22.02.1943.) Scholl, sestre i brata koji su bili članovi njemačkog pokreta otpora Bijela ruža. Nakon…
 • Gori Koliko Prosveta treba da se Menja
  Možda bi prikladniji naziv ovog teksta bio Gori Koliko ova Zemlja treba da se menja, ali svi nekako znamo tu pesmu. Sem vladajućih donosilaca odluka, njima je ok da čovek…