subota, 07 oktobar 2017 16:43

1849. 07. oktobra preminuo Edgar Alan Po

07.10.1849.  Umro je američki pisac Edgar Alan Po (Allan Poe). Za života gotovo nepoznat, postao je jedan od najuticajnijih pesnika kada su vrednost njegovog dela otkrili francuski pesnici Bodler (Baudelaire), Malarme (Mallarme) i Valeri (Valery). U spisu "Filozofija kompozicije" analizirao je nastanak svoje najčuvenije poeme "Gavran". Njegove kratke pripovetke smatraju se pretečom detektivskih romana.

Edgar Alan Po (engl. Edgar Allan Poe; Boston, 19. januar 1809. - Baltimore, 7.oktobar 1849) je bio američki pisac, urednik, i književni kritičar. Pored svoje poezije i kratkih priča, Po je osobito bio poznat zbog priča misterije i jeze. Smatran kao glavna ličnost romantizma u Americi, bio je njihov najraniji praktičar kratke priče. Osim što je smatran i za osnivača detektivskog žanra, priznat je i kao važan za još mladu naučnu fantastiku koja je tada počela da se probija u književnosti.

Bio je prvi poznati američki pisac koji je pokušao živeti od struke, zbog čega je imao finansijski težak život i karijeru.
Rođen u Bostonu, bio je drugo dete dvoje glumaca. Otac je napustio porodicu 1810. godine, a njegova majka je preminula naredne godine. Kao siroče, odveden je u Virginiju u grad Richmond gdje je primljen od strane Johna i Frances Alan. Iako nikad službeno usvojen, proveo je veliki deo detinjstva kao deo te obitelji. Uskoro je počela da se pojavljuje napetost između Johna i Edgara zbog dugova, najviše nastalih kockanjem, i cene školovanja. Po jedan semestar pohađao Univerzitet u Virginiji pre nego što se ispisao zbog nemogućnosti plaćanja. Svađao se s Dž. Alanom oko novčanih sredstava za svoje obrazovanje pre nego što se pod lažnim imenom regrutovao u vojsku 1827. godine. Tada mu je i počela, mada na početku skromna izdavačka karijera anonimnom zbirkom pesama, "Tamerlan i druge pesme" (engl. Tamerlane and Other Poems ), koja je bila pripisana "Bostoncu". Smrću Fransis Alan 1829. godine, Po i Alan su se opet privremeno zbližili. Kasnije kao neuspešni kadet na West Pointu, Po se čvrsto odlučuje da bude pesnik i pisac i rastavlja se s Johnom Alanom.

Po se tad okrenuo ka prozi, i narednih nekoliko godina radio na književnim časopisima po kojima je njegov stil književne kritike postao poznat. Posao ga je naterao da se često seli iz grada u grad, kao što su Baltimore, Philadelphia i Njujork. U Baltimoreu se 1835. godine oženio Virdžinijom Klem, svojom trinaestogodišnjom rođakom. U januaru 1845. godine je objavio svoju pesmu " Gavran" (engl. The Raven ), koja je odmah postala uspešna. Dve godine posle, žena mu je preminula od tuberkuloze. Četiri godine je planirao napraviti vlastiti časopis The Penn (Kasnije nazvan The Stylus ), ali je umro pre nego što je bio realiziran. Po je umro kad je imao četrdeset godina, u Baltimoreu, 7. oktobra 1849. godine. Uzrok smrti je nepoznat.
Po i njegova dela su dosta uticala na književnost u SAD i svetu. Pojavljuju se i u popularnoj književnosti, muzici, filmovima, i televiziji.

Mystery Writers of America svake godine istaknutim radovima u žanru misterije dodjeljuju nagradu poznatu kao Nagrada Edgar.

 

Izvor: Beta / Wiki

Pročitano 519 puta

Video