sreda, 06 septembar 2017 14:10

Novi Sad: Novi Remedov mural

Mural "The Only Truth" Mural "The Only Truth" Izvor: N1/ Prinscreen/Ko je prekrecio remeda

Udruženje "Lančana reakcija" iz Novog Sada saopštilo je da će umetnik Remed, čiji je mural u martu misteriozno prekrečen iz centra grada i do danas se ne zna ko je to učinio, svoj novi crtež nacrtati na zidovima Kulturong centra Lab tokom septembra.
Kulturni centar Lab otvoren je ovog leta u Novom Sadu kao novo okupljalište mladih, kreativaca i umetnika, a nalazi se u delu grada koji je udaljen od centra.
Lančana reakcija je pozvala sve ljubitelje ulične umetnosti i kulture da dođu na žurku koja će povodom iscrtavanja KC Laba biti organizovana u klubu Suburbija u petak, 8. septembra, u Kineskoj četvrti.

 Pozvali su građane da daju dobrovoljni prilog kako bi se skupilo što više novca za poduhvat crtanja murala.
"Novi Sad je u prilici da ponovo ugosti internacionalnog umetnika Remeda čiji je mural misteriozno prekrečen 16. marta. Dovoljno je da se pojavite na našoj benefit žurci. Uštekajte 200 kinti za ovaj izlazak koji će našem gradu doneti novi mural legendarnog Remeda", piše u najavi dobrotvorne žurke.
U Suburbiji će za Remeda nastupiti švedski muzičar Joakim Henson (Hansson), bend Killo Killo Bandam, kao i di-džejevi "Mouse" i "BoBadu".
Kako se navodi na Fejsbuk stranici Lančane reakcije, Remedov rad biće četvrti po redu crtež u organizaciji Lančane reakcije, koja deo sredstava za serijal murala po Novom Sadu dobija od Gradske uprave za kulturu.
Osim grada, akcije iscrtavanja murala koje organizuje Lančana reakcija, građani mogu da podrže i uplatama na račun udruženja, kao i tokom samih akcija crtanja.
Nakon što je Remedov mural prekrečen u martu ove godine, na ulicama Novog Sada građani su pokrenuli proteste i zahtevali da grad kaže ko je nalogodavac, zbog čega je mural uništen i ko je to učinio.
Grad je demantovao da su tražili krečenje, ali je u lokalnim medijima stručna javnost komentarisala da nije moguće u pešačku zonu uvesti kran bez dozvole grada, kao i da je bilo ranijih pokušaja da se taj crtež prekreči, jer su poglavari SPC smatrali da nije primeren pošto se nalazi preko puta Vladičanskog dvora gde stoluje episkop.
Francuski umetnik je izradio mural uz pomoć dva novosadska umetnika, Dušana Bjeljca i Mrdaka Luburića, a predstavljao je veliku figuru koja pokreće manju ljudsku figuru kao marionetu.
Iz Lančane reakcije su naveli da će Remed i ovog puta "imati potpunu slobodu da svojim novim muralom odgovori ili ne odgovori na cenzurisanje njegovog dela, murala koji je devet godina tiho i mirno budio svest svih onih koji su to delo voleli i zbog kojeg su, na kraju krajeva, osetili revolt kad je uništen".
"U smutnim vremenima kao sto su ova, kada se cenzuriše sve što čoveka tera na promišljanje i osvešćivanje, kada nam se servira niz grozomornih dnevno-političkih banalnosti i bahatosti, stvaralaštvo je jedino što još može svakog čoveka ponaosob da sačuva od bezumlja i osecaja totalne apatije", poručili su iz Lančane reakcije.

Autor: N1

Pročitano 128 puta

Povezani članci

 • Engleski pisac Kazuo Išiguro dobitnik Nobelove nagrade
  Engleski pisac Kazuo Išiguro dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, saopštila je danas Švedska akademija. Kako se navodi u kratkom saopštenju Švedske akademije, Išiguro je u romanima velike emocionalne…
 • 51. BITEF: Pozorišni Spektakl "Olimp"
  Nakon Antverpena, Berlina, Jerusalima, Atine, Avinjona i Tel Aviva ekskluzivno u Beogradu publika će imati priliku da prisustvuje pozorišnom spektaklu OLIMP - U SLAVU KULTA TRAGEDIJE - PREDSTAVA OD 24…
 • Berlin: Muzej ulične umetnosti
  Radovi umetnika iz celog sveta se nalaze na izložbi u Muzeju savremene urbane umetnosti u Berlinu, u ulici koja je i sama poput velike galerije. Prva izložba će trajati oko…
 • Festival evropskog filma Palić među najznačajnijim u Evropi
  Festival evropskog filma Palić našao se medju 26 najznačajnijih evropskih festivala i postao EFFE Laureat, u konkurenciji 715 kandidata, odlučio je međunarodni žiri Asocijacije evropskih festivala (European Festivals Association, EFA).…
 • Sutra se otvara 74. Mostra
  Reditelji iz 10 zemalja predstaviće 21 film u nadmetanju za "Zlatnog lava" na 74. filmskom festivalu u Veneciji koji se otvara sutra. Crvenim tepihom će proći Džejn Fonda i Robert…