ponedeljak, 03 jul 2017 16:04

46 godina od smrti Džima Morisona

Beta
Foto: Jim Morrison - The Doors Foto: Jim Morrison - The Doors

3. jula navršava se 46 godina od smrti legendarnog američkog muzičara i pesnika Džima Morisona, čiji grob u Parizu predstavlja jednu od nezaoblizanih turističkih atrakcija pored Ajfelove kule, Jelisejskih polja i Luvra.

Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison rodjen je 8. decembra 1943. godine u američkom gradu Melburnu. Bio je pevač i vođa "Dorsa" - smatran za jednog od najharizmatičnijih pevača u istoriji rokenrola.

Morison je autor nekoliko zbirki pesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

Njegova smrt u 27. godini, 3. jula 1971. godine u Parizu zaprepastila je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje.

Morison je ostao jedan od najpopularnijih i najuticajnijih pevača u istoriji roka, dok su pesme "Dorsa" postale obavezne u kompilacijama stanica koje su puštale klasičnu rok muziku.

Do danas je Morisom široko poštovan kao prototip rok zvezde grub, privlačan i misteriozan.

Pored muzike, Morison je kao pisac i pesnik bio pod uticajem Fridriha Ničea, Vilijama Blejka, Šarla Bodlera, Džeka Keruaka, a posebno Artura Remboa, često govoreći za sebe da je "Rembo u kožnoj jakni".

Za života je uspeo da izda dve knjige "The Lords Notes on Vision" i "The New Creatures". Posthumno su izdate još dve zbirke pesma "Wilderness" i svetski poznat "The American Night".

Morison je bio jedan od retkih visoko školovanih muzičara svog vremena. Završio je Univerzizet u Kaliforniji UCLA, koji se smatra jednim od najboljih univerziteta u SAD.

Slavni reditelj Oliver Stoun je snimio film "Dorsi" o Morisonovom životu sa Valom Kilmerom u glavnoj ulozi. Film je kritički dobro prošao, ali je bio komercijalni neuspeh.

Članovi "Dorsa" nisu bili zadovoljni istorijskim slobodama koje je Stoun ubacio u njihovu priču. Obožavaoci su verovali da reditelj nije uspeo da prikaže Morisonovu poetsku stranu i da se samo držao njegove hedonističke strane.

Morison je sahranjen na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu na kojem su sahranjeni velikani svetske književnosti, umetnosti i slavne ličnosti kao što su Molijer, Frederik Šopen, Oskar Vajld, Onore de Balzak, Marsel Prust, Marija Kalas, Isidora Dankan, Djoakino Rosini, Žorž Bize, Iv Montan, Simon Sinjore i Edit Pjaf.

Na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pesnik, jer je umetnik prvenstveno tako sebe smatrao

 

Pročitano 301 puta

Video

Povezani članci

 • Engleski pisac Kazuo Išiguro dobitnik Nobelove nagrade
  Engleski pisac Kazuo Išiguro dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, saopštila je danas Švedska akademija. Kako se navodi u kratkom saopštenju Švedske akademije, Išiguro je u romanima velike emocionalne…
 • 51. BITEF: Pozorišni Spektakl "Olimp"
  Nakon Antverpena, Berlina, Jerusalima, Atine, Avinjona i Tel Aviva ekskluzivno u Beogradu publika će imati priliku da prisustvuje pozorišnom spektaklu OLIMP - U SLAVU KULTA TRAGEDIJE - PREDSTAVA OD 24…
 • Berlin: Muzej ulične umetnosti
  Radovi umetnika iz celog sveta se nalaze na izložbi u Muzeju savremene urbane umetnosti u Berlinu, u ulici koja je i sama poput velike galerije. Prva izložba će trajati oko…
 • Festival evropskog filma Palić među najznačajnijim u Evropi
  Festival evropskog filma Palić našao se medju 26 najznačajnijih evropskih festivala i postao EFFE Laureat, u konkurenciji 715 kandidata, odlučio je međunarodni žiri Asocijacije evropskih festivala (European Festivals Association, EFA).…
 • Novi Sad: Novi Remedov mural
  Udruženje "Lančana reakcija" iz Novog Sada saopštilo je da će umetnik Remed, čiji je mural u martu misteriozno prekrečen iz centra grada i do danas se ne zna ko je…