ponedeljak, 03 jul 2017 16:04

46 godina od smrti Džima Morisona

Beta
Foto: Jim Morrison - The Doors Foto: Jim Morrison - The Doors

3. jula navršava se 46 godina od smrti legendarnog američkog muzičara i pesnika Džima Morisona, čiji grob u Parizu predstavlja jednu od nezaoblizanih turističkih atrakcija pored Ajfelove kule, Jelisejskih polja i Luvra.

Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison rodjen je 8. decembra 1943. godine u američkom gradu Melburnu. Bio je pevač i vođa "Dorsa" - smatran za jednog od najharizmatičnijih pevača u istoriji rokenrola.

Morison je autor nekoliko zbirki pesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

Njegova smrt u 27. godini, 3. jula 1971. godine u Parizu zaprepastila je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje.

Morison je ostao jedan od najpopularnijih i najuticajnijih pevača u istoriji roka, dok su pesme "Dorsa" postale obavezne u kompilacijama stanica koje su puštale klasičnu rok muziku.

Do danas je Morisom široko poštovan kao prototip rok zvezde grub, privlačan i misteriozan.

Pored muzike, Morison je kao pisac i pesnik bio pod uticajem Fridriha Ničea, Vilijama Blejka, Šarla Bodlera, Džeka Keruaka, a posebno Artura Remboa, često govoreći za sebe da je "Rembo u kožnoj jakni".

Za života je uspeo da izda dve knjige "The Lords Notes on Vision" i "The New Creatures". Posthumno su izdate još dve zbirke pesma "Wilderness" i svetski poznat "The American Night".

Morison je bio jedan od retkih visoko školovanih muzičara svog vremena. Završio je Univerzizet u Kaliforniji UCLA, koji se smatra jednim od najboljih univerziteta u SAD.

Slavni reditelj Oliver Stoun je snimio film "Dorsi" o Morisonovom životu sa Valom Kilmerom u glavnoj ulozi. Film je kritički dobro prošao, ali je bio komercijalni neuspeh.

Članovi "Dorsa" nisu bili zadovoljni istorijskim slobodama koje je Stoun ubacio u njihovu priču. Obožavaoci su verovali da reditelj nije uspeo da prikaže Morisonovu poetsku stranu i da se samo držao njegove hedonističke strane.

Morison je sahranjen na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu na kojem su sahranjeni velikani svetske književnosti, umetnosti i slavne ličnosti kao što su Molijer, Frederik Šopen, Oskar Vajld, Onore de Balzak, Marsel Prust, Marija Kalas, Isidora Dankan, Djoakino Rosini, Žorž Bize, Iv Montan, Simon Sinjore i Edit Pjaf.

Na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pesnik, jer je umetnik prvenstveno tako sebe smatrao

 

Pročitano 171 puta

Video

Povezani članci

 • Sećamo se Majkla Džeksona
  Na današnji dan - 25.06.2009. Umro je Majkl Džekson (50), svetska pop zvezda. Karijeru je počeo kao dete s braćom u grupi Džekson 5, solo karijeru albumom "Got To Be…
 • Poljska: Zbog Frljića ministar prekinuo finansiranje festivala
  Poljsko ministarstvo kulture povuklo je dotaciju pozorišnom i muzičkom festivalu Malta u Poznanju zbog selektora, kontroverznog hrvatskog reditelja Olivera Frljića ali Poljaci su u rekordnom roku na internetu prikupili 71.500…
 • Poseban program za decu u Noći muzeja
  Noć muzeja ove godine imaće poseban program za decu, a Paviljon "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu u Beogradu biće pretvoren u Dečji paviljon, saopštila je organizacija manifestacije. U Paviljonu će biti…
 • Frljićeva umjetnost i vaša umjetnost
  Oliver Frljić plijeni pozornost, a poglavito bijes konzervativnih udruga i javnosti. Njegova predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“, već je obišla nekoliko država, poput BiH i Poljske i svugdje je…
 • Sudbina street arta 
  Novi Sad - Nakon što je prošlog četvrtka prekrečen Remedov mural više puta je na tom mestu iznova iscrtavana poruka revolta zbog neopravdanog brzinskog uklanjanja murala svetski poznatog umetnika. Od…