ponedeljak, 19 jun 2017 15:45

Na današnji dan u Njujork stigao Kip slobode

Beta
                                                                                  Foto: Statue of Liberty Foto: Statue of Liberty Google

1885.  -  Na današnji dan u Njujork je stigla Statua slobode, poklon Francuske
Kip slobode (engl. Statue of Liberty) je spomenik u Njujorku poznat i pod nazivom „Sloboda osvetljava svet“ (engl. Liberty Enlightening the World). Visok je 46,5 m, čemu treba dodati i 46,9 m visoko postolje. Nalazi se na Ostrvu slobode i predstavlja poklon Francuske Sjedinjenim Američkim Državama kao čin prijateljstva 1886. godine. Skulptor spomenika je Frederik Bartoldi, a unutrašnju konstrukciju je izradio čuveni inženjer Gistav Ajfel (projektant Ajfelove kule).
Kip slobode predstavlja prijateljstvo i pomoć koju je Francuska dala američkim naseljenicima u njihovoj borbi za nezavisnost od Velike Britanije koja je počela 1776. godine. Kip stoji na ostrvcetu ispred Njujorka od 1886. godine. Danas postoji njegova umanjena verzija u Parizu kao napomena njegovog francuskog porekla.

Noseću konstrukciju Kipa slobode predložio i konstruisao je francuski građevinar pored ostalog i konstruktor pariske Ajfelove kula Gistav Ajfel.

Najpre je vajar Frederik Bartoldi predložio mali glineni model u visini dospelog čoveka. Drugi model je bio visine 3 metra. Treći model je bio četiri puta manji od kipa u prirodnoj veličini. Četvrti model je bio u prirodnoj stvarnoj veličini. Po modelu je bila odlivena skulptura u bakru. Gotova skulptura je predata američkoj ambasadi i bila je rastavljena na delove i dopremljena je francuskim brodom u Njujork. U Njujorku je sastavljana dve godine.

Vremenom je kip postao simbol Amerike. Tokom veka koji je prošao došlo je do velikih oštećenja skuppture i rekonstruisana je zahvaljujući javnom dobrovoljnom prihodu sredstava za rekonstrukciju skulpture.

1984. godine Kip slobode je uvršten u kulturnu baštinu UNESCO.

Izvor: Wiki, Beta

Pročitano 600 puta