subota, 11 mart 2017 10:00

Žan-Mišel Žar planira koncert za pomoć Mrtvom moru

beta.rs

Muzičar Žan-Mišel Žar potvrdio je da će održati koncert u Izraelu 6. aprila na antičkoj lokaciji pored Mrtvog mora kako bi svetu skrenuo pažnju na opasnost s kojima se to jezero suočava i pretnju njegovog nestanka.

Ekološka ugroženost Mrtvog mora čiji nivo se smanjuje za više od metar svake godine, zabrinjava stručnjake koji kažu da bi ono moglo potpuno da se isuši do 2050. godine.

 

Zapadna obala Mrtvog mora

Isušivanje Mrtvog mora počelo je 1960-ih godina zbog intenzivne eksploatacije vode reke Jordan, glavne reke koja ga napaja, ali i zbog postojanja brojnih basena za isparavanje duž njegovih obala, koji se koriste za vadjenje minerala.

Žar, koji je ambasador dobre volje Uneska, ukazaće na hitnost potrebe spasavanja Mrtvog mora, slanog jezera na tromedji Izraela, Jordana i palestinskih teritorija.

Veliki koncert koji je počeo da se planira pre više od godinu i po dana treba da bude svečan ali i da doprinese jednoj važnoj stvari, rekao je Žar u intervjuu za agenciju Frans pres.

Spektakl će se održati u Masadi, antičkoj trdjavi koju je kralj Herod u prvom veku pre nove ere izgradio na stenama u pustinji pored Mrtvog mora.

Masada je 2002. godine upisana u spisak svetske baštine Uneska.

 

Masada

"Izgradnja te tvrdjave bila je avangardna i ovaj koncert će to takodje biti", rekao je muzičar i dodao da će koristiti modernu francusku i izraelsku tehnologiju kako bi taj koncert bio nešto jedinstveno.

Noćni koncert, za koji će karte koštati od 495 do 2.955 šekela (130 do 777 evra) biće prenošen direktno tokom osam sati koliko će trajati, i moći će da se vidi i preko jedne izraelske aplikacije.

"Ono što je za mene važno je da svet shvati da se problematika Mrtvog mora ne odnosi samo na stanovnike tog regiona već na čovečanstvo", rekao je umetnik.

Žar je poznat po scenskim efektima na svojim koncertima, koje najčešće održava na otvorenom i koji se često sastoje od komplikovanih sistema lasera, vatrometa i stapanja arhitekture i muzike.

 

Beta

Pročitano 872 puta

Video

Povezani članci

 • Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu 26.10.1961.
  Na današnji dan 26.10.1961. Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu Na današnji dan 26. oktobar 1961. Nobelovu nagradu za književnost dobio je jugoslovenski književnik Ivo Andrić i postao prvi Jugosloven…
 • Prvi KISS ROCK FEST u Kisaču
  Još par dana je ostalo do kraja konkursa za rok zvezdice Kisač postaje prepoznatljiv kao rok selo, mesto u kome se rok muzika voli, neguje i promoviše od malih nogu.…
 • Preminula Areta Frenklin
  Areta Frenklin poznata po muzici zasnovanoj na Gospelu (Afro-američka crkvena muzika) i bluzu, nosilac titule „Kraljica soul-a“ preminula je danas u 76. godini. Umrla je u svom domu u Detroitu…
 • Filmski susreti u Nišu
  Tradicionalni Festival glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" u Nišu ove godine biće održan od 25. do 31. avgusta, a od 12 filmova u konkurenciji za dodelu nagrada tri će biti srpske…
 • Venecija: Srpski film "Strano telo" u takmičarskom delu 75. Mostre
  Kratki dvadesetominutni film "Strano telo" srpskog reditelja Dušana Zorića biće prikazan 30. avgusta u takmičarskom programu selekcije Horizonti na 75. filmskom festivalu u Veneciji.Film govori o Marku, momku koji u…