nedelja, 01 april 2018 10:25

Ekskluzivna vijest: Ateisti i agnostici Hrvatske spoznali Boga na Uskrs

 Da posudim jednu sintagmu u malo izmijenjenom sadržaju od Halida Bešlića: „Tko bi reko čuda da se dese, pa ateista otkriće vjere ponese“. Upravo to smo se zapitali u redakciji Umnjaka kada smo jutros primili ekskluzivnu vijest. Naime, administratori grupe „Ateista i agnostika Hrvatske“, Facebook grupe koja okuplja nevjernike i skeptike svih vrsta, probudili su se u zoru uskršnjeg jutra uvjereni u istinitost događaja najvažnijeg kršćanskog blagdana kako je opisano u metaforički znanoj „knjizi nad knjigama“.
„Bilo je to vrlo čudno, ali na dobar način“, otkriva nam jedan administrator stranice koji želi ostati anoniman napominjući mi kako je nepotrebno oslovljavati ga u njegovoj poniznosti.
Administratori su se naviknuli na konstantna dopisivanja u grupnom chatu i vrlo brzo su si otkrili kako ih je svjetlost spoznaje istovremeno osvijetlila uoči svitanja. Dogovorili su izvanredan sastanak, ali u strahu od slučajnih susreta s ateistima, odlučili su se naći u jednoj crkvi prije mise, a kako bi dakako na istoj i ostali.
„Nismo mogli znati jesmo li samo mi spoznali Boga ili se to dogodilo i našoj braći u grijehu“, kazao nam je sugovornik koji se ne srami priznati da se iznimno bojao reakcija koje bi mogle uslijediti na grupi. „Dobro je znano da su katolici ugroženi u Hrvatskoj i sve je protiv nas“, objašnjava i dodaje da je tijekom propovijedi svećenik pozvao na požrtvovnost i time inspirirao njega i ostale administratore da se hrabro suoče sa svojim čudovištem. „Do jučer smo zajedno jeli djecu, izazivali ratove i uništavali naciju, a sada sam se konačno pribrao i vrijeme je da se suočim sa zlom i nastavim živjeti u miru i ljubavi“, kazao mi je još jedan administrator nadodavši kako će spaliti mene i moju komunističku obitelj ako mu javno odam identitet.
Međutim, kako su administratori otišli na svoju stranicu, imali su što vidjeti. Naime, svi članovi, njih preko 13 000, povjerovali su u Boga (naravno, upravo onako kako propovijeda baš katolička crkva). Newsfeed je bio obasipan pokajničkim statusima o dojučerašnjim greškama.
„LJUDI PA STO SMO TO RADILI SVIH OVIG GODINA OVO JE STRASNO PROKLELI SMO SEBE PROKLELI SMO HRVASKU OPROST TRAZMO OPROST“, stoji u jednoj od brojnih objava punih žaljenja i velikih slova, a s manjkom točaka, zareza i uvažavanja za pravila gramatike i pravopisa.
Vijest o ovome čudu odjeknula je poput propovjedi sa Gore. U Vatikanu se već raspravlja o službenom priznanju ovog Božjeg djela. Domaće nebesko poslanstvo je obradovano, ali ipak napominju kako je put do pokore težak i trnovit. „Oni su se preobratili, oni su se pokajali, ali njihov put do oprosta mora biti ispunjen, pokorom i djelima iskupljenja savjetovanih i vođenih mudrošću Crkve“, kazao nam je jedan lokalni svećenik koji preferira Raymonda Burkea nasuprot Pape.
Neslužbeno doznajemo kako je ova radosna vijest uznemirila državni vrh. Naime, kome će sada koristiti ratifikacija Istanbulske konvencije i sitni pro-sekularni napreci, kada više nitko nema interesa za borbu društva jednakosti, tolerancije i uvažavanja različitosti?

  
  

Ivor Kruljac

Student novinarstva, pisac i pjesnik

Prijatelji