subota, 06 oktobar 2018 04:53

Pravda za Davida okupila 40 000 građana

Oko 40.000 ljudi prisustvovalo je sinoć na Trgu Krajine u Banjaluci poslednjem velikom skupu "Pravda za Davida", na kojem je otac ubijenog 21-godišnjeg Davida Dragičevića rekao da su njegovog sina "ubili pripadnici Interventne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske".

Početak skupa kasnio je gotovo dva sata, jer je policija blokirala prilaze Banjaluci i zaustavljala automobile i vozila koja su se uputila ka tom gradu, a mnogi su vraćeni u mesta iz kojih su krenuli.

U celom gradu bile su raspoređene jake policijske snage, a iza Narodne skupštine Republike Srpske i u blizini Trga Krajine bila je stacionirana Specijalna policija sa štitovima.

Davor Dragičević je sa Trga Krajine poručio da "država više neće ubijati decu".

"Imaćemo predsednika, ali će on biti naš sluga", naveo je otac ubijenog Davida Dragičevića.

Majka ubijenog Davida, Suzana Radanović poručila je okupljenima da se ono što su doživeli ona i Davor "ne sme ponoviti nijednom roditelju u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini".

"Ovo je vaša borba, vi se borite za vašu decu. Nama više ne mogu ništa. Nije teško poginuti za svoje dete", kazala je Radanović.

Skup na Trgu Krajine prošao je bez incidenata, a na samom kraju skupa do bine su stigli opozicioni lideri Vukota Govedarica i Branislav Borenović koji su se pozdravili sa Davorom Dragičevićem.

"Bez politike ne možemo rešiti ubistvo našeg sina", navela je majka ubijenog mladića.

Okupljanja građana na Trgu Krajine traju neprekidno od 26. marta ove godine, a od 20. septembra otac ubijenog mladića danonoćno boravi na trgu.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je njegova smrt nesrećan slučaj, da bi tužilaštvo kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, da su ga ubili pripadnici MUP RS, kao i da je njegovo ubistvo planirano ranije.

 

Davor Dragičević imenovao naručioce i nalogodavce ubistva sina

Otac ubijenog mladića Davida Dragičevića večeras je na protestu u Banjaluci imenovao načelnika Uprave za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Darka Ilića za naručioca ubistva njegovog sina, a kao izvršioce interventnu jedinicu policije RS.

"Oteli su ga i držali, na kraju spustili u kanalizaciju. Od dece vam prave narkomane i prostitutke. Ovo je zločinačka država, pretvorili ste MUP u zločinačku narko organizaciju, ubijate decu", rekao je Davor Dragičević na skupu na Trgu Krajine, na kojem se okupilo više hiljada ljudi.

Dodao je i da je predsednik RS Milorad Dodik "najveći zločinac ovog naroda", a prozvao je i međunarodne organizacije navodeći da su u velikoj meri odgovorne za stanje u BiH.

"Od danas više ništa nije isto. Nijedno dete više nećete silovati, oteti i ubiti. Otkriće se ubice, ne samo Davida, već sve ostale dece", rekao je Dragičević.

Političarima je poručio da, ako žele da budu na pozicijama, treba da služe narodu, a ne da narod njima služi.

Naveo je da sa Trga Krajine 194. dan "od kvazi države i kvazi predsednika kumi i moli istinu i pravdu", a okupljene je pozvao na mir i dostojanstvo.

"Mi na trgu smo ljudi. Oni su ubice, sa ubicama nema suživota", naveo je Davor Dragičević.

Okupljanja građana na Trgu Krajine traju neprekidno od 26. marta ove godine, a od 20. septembra otac ubijenog mladića danonoćno boravi na trgu.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je njegova smrt nesrećan slučaj, da bi tužilaštvo kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS, kao i da je njegovo ubistvo planirano ranije, zbog čega je i izrežirana pljačka kuće porodice Rađen, kako bi se pokojni mladić kriminalizovao.

Beta

Povezani članci