utorak, 19 jun 2018 09:03

Španija: Humani pristup humanitarnoj krizi

Španija: Humani pristup humanitarnoj krizi MagyarSzo / Politika

Španska mornarica je tokom vikenda 27.05. preuzela 366 migranata iz Sredozemnog mora. Saopštili su da je brod spasilačke službe  presreo četiri mala broda sa 73 migranta, dodajući da je prethodno preuzeo 293 migranta iz devet plovila.

15. juna obalska straža Španije spasila je 270 migranata i izvukla tri tela iz više od 30 čamaca kojima su migranti pokušali da dođu iz Afrike u Evropu. Magla je otežala  napore spasilaca da lociraju još tri čamca u Alboranskom moru, istočno od Gibraltarskog moreuza.
Devet spasilačkih brodova, helikopter i avion evropske granične agencije Frontekst učestvovali  su u operaciji spasavanja.

Ljudi se, bežeći od sukoba i ekstremnog siromaštva, obraćaju krijumčarima i kreću na opasna putovanja do evropskih obala. Rizikujući da se utope usled prevrtanja nebezbednih i pretrpanih plovila, ili da postanu žrtve trgovine ljudima.

Više desetina hiljada migranata svake godine pokušava da se brodovima krijumčara preko Sredozemnog mora domogne Španije i drugih država na jugu Evrope, a hiljade njih svake godine strada na toj opasnoj ruti.
Prema podacima UN, najmanje 792 migranta utopilo se od početka godine pokušavajući da pređu Sredozemno more. U prvih pet meseci ove godine više od 35.000 migranata stiglo je u Evropu, od čega 11.792 u Španiju.

Španska vlada saopštila je da će uredbom proširiti dostupnost zdravstvenog osiguranja na migrante i strance bez boravišne dozvole, u okviru nove migrantske politike.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca saopštila je juče da je povećan broj migranata koji prolaze balkanskom rutom i da im je potrebna osnovna humanitarna pomoć.

Više od 5.600 migranata koji su ušli u Evropu najpre preko Grčke, stiglo je u Bosnu i Hercegovinu od početka godine, što je daleko više nego 2017. kada ih je bilo 754, saopštila je Federacija.

Navodi se i da je u Crnoj Gori u maju registrovano 557 zahteva za azil, što je najviše u jednom mesecu u poslednjih pet godina.

Direktor Crvenog krsta za Evropu Simon Misiri rekao je da je kancelarijama te organizacije u balkanskim zemljama potrebna pomoć za suočavanje s prilivom migranata.

Nakon vrhunca migrantske krize 2015. godine, broj migranata na balkanskoj ruti ka zapadnim evropskim državama bio je smanjen, delom zbog ograde na južnoj granici Mađarske.

Izvor: Beta

 

Pročitajte još:

#WithRefugees 6 balkanskih priča

#WithRefugees – Svetski dan izbeglica

#WithRefugees-Izbeglice žure da se domognu Nemačke

Povezani članci