sreda, 06 decembar 2017 16:06

Novi Sad: Predstavljen program manifestacije Naš prajd

Održana konferencija za novinare povodom predstavljanja manifestacije "Naš prajd"

Danas je u Plavoj sali Skupštine Grada Novog Sada održana konferencija za novinare povodom predstavljanja programa manifestacije "Naš prajd", koja će se održati od 7. 12. do 10. 12.  Govorili su Filip Kocevski, iz Grupe za podršu LGB osobama"Izađi" i Marina Popov Ivetić, zaštitnica građana grada Novog Sada.

"Naš prajd" organizuje "Panonska platforma za ljudska prava", koju čine organizacije i udruženja kojima su u fokusu promovisanje i zaštita ljudskih prava. Nastala na inicijativu Grupe za podršu LGB osobama"Izađi", "Platforma" sarađuje i sa Udruženjem "Crvena linija", Udruženjem sekularnih humanista "Humans" iz Novog Sada, kao i sa EDIT centrom. U saradnji sa ovim udruženjima, kao i sa svim pojedincima i pojedinkama koji se bave zaštitom ljudskih prava, pokrenut je događaj koji u fokus javnog prostora stavlja upravo ljudska prava, a sa tim naravno i ljudska prava LGBT + osoba.

Kako se navodi u saopštenju: "Platforma ima za cilj da događaji ovakvog tipa postanu tradicionalno mesto okupljanja svih ljudi koji žive i borave na teritoriji Novog Sada i Vojvodine i koji svojim prisustvom i uključivanjem žele da daju doprinos povećanju vidljivosti ranjivih grupa, kao i očuvanju ljudskih prava u našem društvu."


Filip Kocevski je govorio o ciljevima "Platforme", koja je nastala prošle godine, kada je prvi put održana i manifestacija "Naš prajd".  Ove godine "Naš prajd" će trajati četiri dana i u svakom danu održaće se različite aktivnosti edukativnog i zabavnog karaktera, svaka sa ciljem da promoviše ljudska prava i svest o najugroženijim i marginalizovanim grupama kojima je potrebna podrška. Poslednjeg dana manifestacije, u nedelju 10. 12. održaće se i sastanak sadašnjih i budućih članica "Platforme", sa ciljem da se saradnja proširi i intenzivira. Marina Popov Ivetić je na konferenciji istakla da su razna istraživanja pokazala visok stepen ugroženosti ljudskih prava, a posebno prava LGBT osoba i Roma. Zato nimalo ne čudi da su upravo te ugrožene grupe najsvesnije svoje situacije i najbolje upoznate sa pravnim statusom koji se njih tiče. Zbog toga je širenje svesti o tim problemima ključno, kako bi se smanjila diskriminacija, ali i nasilje o kojem svedočimo svakodnevno.

Program ovogodišnjeg "Našeg prajda" sastoji se od panel diskusija, tribina, izložbi, radionica i naravno žurki. Pozvani su svi koji bi želeli da saznaju nešto više ili da prošire svoje znanje i razmene iskustva o ljudskim pravima, o njihovoj ugroženosti i diskriminaciji određenih grupa i načinima na koje se treba boriti za te osnovne principe čoveka i društva.

Video

Nikola Ačanski

Apsolvent filozofije, Filozofski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu;  piše kratke priče i eseje; zastupljen u zbornicima; nagrađivan.