nedelja, 19 novembar 2017 18:03

Maknuta je vulgarna riječ, a netrpeljivost ostaje

Foto: Ilustracija: Statua Panov seks sa kozom, Vila Papyri, Herakleum Foto: Ilustracija: Statua Panov seks sa kozom, Vila Papyri, Herakleum Marie-Lan Nguyen (2011), Wiki

U proteklih tjedan dana, pozamašan broj ljudi probudio se s blokiranim profilima na Facebooku ukoliko su napisali jednu riječ. Time su rasprave o slobodi govora i govoru mržnje dobile novi poticaj, a s obzirom da se te rasprave prvenstveno vode na internetu, već vam je jasno kako one nisu bile u najciviliziranijem mogućem tonu.
Umnjak sve svoje članke prenosi preko Facebook stranice. Stoga se nadam da sam u uvodnom odlomku dao dovoljno materijala za objavu na Facebooku koja neće završiti blokiranjem stranice i da sada konačno mogu izreći famoznu kontroverznu riječ koja je povod ovome tekstu: kozojeb. Kozojeb, od imenice koza i glagola jebati, vulgarna je riječ koja označava vrstu zoofilije u kojoj pojedinac uživa u seksualnom odnosu s kozom. Kako tvrdi Index.hr (http://www.index.hr/vijesti/clanak/pazite-facebook-ce-vas-blokirati-ako-napisete-sjajnu-rijec-u-kojoj-su-se-prepoznali-katolicki-talibani/1007731.aspx ), ovaj se pojam koristi općenito za svakoga tko podupire konzervativne ideje. Ipak, činjenica je da govornici ovim pojmom najviše časte muslimane i da se pojam izvorno skrojio za emigrante iz islamskih zemalja. U svakom slučaju, jedna strana se žali kako Facebook koči slobodu govora, a druga strana se raduje zato što smatra da se na ovaj način jasno daje do znanja kako  je govor mržnje neprihvatljiv na spomenutoj društvenoj mreži. E sad, više je razloga zašto je radosna strana u krivu.
Za početak, kozojeb sam po sebi uopće nije ni tako snažna riječ. Jednako je neukusna kao i svaka prosječna psovka. Psovka, istina, nije govor ljubavi (bar većinom vremena), ali nije ni govor mržnje kakav zaslužuje sankcioniranje zbog narušavanja liberalne demokracije. Govor mržnje koji zaslužuje sankcioniranje u normalnom demokratskom društvu je onaj koji prijeti egzistenciji neke skupine ili nepriznavanju neke društvene skupine kao ravnopravnih građana nekog društva. Istina je da neki pojedinci pokušavaju diskreditirati muslimane kao građane s riječju kozojeb, ali pokušavaju i s brojnim drugim riječima. Ako bismo izbacili sve riječi kojima se može napraviti pravi pravcati govor mržnje, ostali bismo bez svih riječi osim: da, hvala, molim, lijepo i još nekoliko njih u tom tonu. Ali sretno vam bilo s njima sklapati smislene rečenice.
Što je međutim Facebook postigao zabranom riječi kozojeb? S jedne strane, fino je nahranio desne radikale i ksenofobe argumentima koji će im koristiti za daljnje vrbovanje ljudi. S druge strane nije uopće pomogao u kvalitetnom suživotu između emigranata iz muslimanskih zemalja s ostalim građanima države u koje su stigli. Netolerancija, netrpeljivost, nepovjerenje, pa čak i mržnja su i dalje tu. Facebook bi glede ovog pitanja eventualno mogao pomoći kakvim kampanjama kao što je bio ovogodišnji LGBTQ emoji, ali ne zabranama. No, čak i onda, opet pričamo samo o virtualnom svijetu koji nije ekvivalentan stvarnom životu. U stvarnosti, kvalitetan suživot i integracija se može obaviti samo uvažavanjem razlika i sekularnih vrijednosti prema kojima bi društvo poticalo svačiju slobodu i pravo na određenje, ali sankcioniralo svakog radikala i fundamentalista: islamskog, kršćanskog, ateističkog ili nekog četvrtog. Svi građani pa tako i azilanti moraju pristupiti jedni drugima s dobrom voljom i otkriti kako se povezati i egzistirati uz međusobno poštovanje (što je na Balkanu, doduše, općenito teški društveni izazov). Samo cviljenje o govoru mržnje neće postići pozitivne promjene. Stvarni i konkretni koraci prema zajedničkom suživotu, a koji se baziraju na kompromisu pospješit će društvo, a mogli bi uljepšati i onu iskrivljenu virtualnu sliku, iako ona i dalje neće odgovarati stvarnosti.


 

 


          

Ivor Kruljac

Student novinarstva, pisac i pjesnik

Povezani članci