Kada bi se ljudi parili kao životinje

humoncomics.com

Mnoge životinje izvrću naopačke našu predstavu o rodnim ulogama, a pegava hijena je u tome najekstremnija.

Ženke su veće i mnogo agresivnije od mužjaka, pa u njihovoj hijerarhiji i najslabije rangirane ženke stoje iznad najviše rangiranih mužjaka. Ova hijerarhija je toliko čvrsta da se odrasli mužjaci sa razlogom plaše čak i ženske mladunčadi. Odrasla ženka ’nežnost’ prema svom ocu pokazuje tako što ga tretira manje nasilnički nego ostale mužjake.

Ali tu nije kraj. Ženke hijene imaju pseudo-penise koji mogu postići erekciju, a i veći su i duži od penisa mužjaka, što ovima mnogo otežava parenje i isključuje mogućnost silovanja. Penis u erekciji doduše predstavlja znak slabosti, tako da ga mužjaci pokazuju ženkama kao znak pokornosti na isti način na koji druge životinje pokazuju svoja grla.

pegava hijena

 

 

Kod mnogih vrsta ptica su mužjaci šareniji nego ženke, a to je najizraženije kod rajske ptice.

U šumama koje naseljevaju ima dosta hrane tokom cele godine i samo nekolicina grabljivaca za brigu, tako da mužjacima ostaje puno vremena za izvođenje zahtevnih i veličanstvenih plesnih poziva na parenje, u kojima se služe svojim impozantnim perjem. Potreba za plesom je toliko snažno usađena u mužjake da oni svoje plesne tačke izvode i kad ženki nema u blizini. Ukoliko se ženka stvarno pojavi, oni postaju još predaniji plesu i izvode prilično gipke pokrete za jednu pticu. Ženka ocenjuje i izgled i izvođenje, prolazi samo najbolji, tako da iz generacije u generaciju mužjaci postaju sve lepši, a njihov ples sve impresiviji.

Mlađi mužjaci često posmatraju ples starijih kako bi naučili neke trikove i vežbali na njihovim mestima za šepurenje.

rajska ptica

 

Šimpanze i bonobo majmuni su najbliži srodnici ljudi, ali iako sa njima imamo dosta zajedničkog, oni neke stvari rade potpuno drugačije. U zajednici šimpanza vladaju najveći i najjači mužjaci, dok u bonobo zajednici fizički slabije ženke vladaju snažnijim mužjacima koristeći seks kao sredstvo kontole.

Uopšte u bonobo zajednici sve može biti izgovor za seks, pogotovo ako rastu tenzije. Na primer, ako dva mužjaka požele istu ženku, oni se neće potući, već će se međusobno seksati i time ublažiti tenzije i ojačati svoje prijateljstvo. Tako je i kod ženki; ako jedna udari mladunče druge, majka će je povijati, ali će na kraju njih dve trljati klitoris o klitoris kako bi se pomirile. Ako slučajno mužjak počne da se ponaša agresivno, ženka će ga dohvatiti i pružiti mu seks na brzaka da bi ga smirila.

Seks je za bonobo majmune uobičajena stvar, i dok kod šimpanzi postoje neki tabui kao kod ljudi, kod bonoboa ih uopšte nema. Sve je dopušteno u svakoj kombinaciji i zbog toga je bonobo zajednica jedna od najmiroljubivijih. Oni bukvalno slede krilaticu „Vodite ljubav, a ne rat“.

bonobo majmuni

 

Diskus ribe se dobro staraju o svojim mladuncima, a mužjaci to čine češće od drugih mužjaka u životinjskom svetu.

Mužjak i ženka diskusa čine jedan monogamni par i nalaze mesto za polaganje jaja. Ženka čuva jajašca, dok mužjak čuva nju. Kada dođe vreme da izleganja mladunaca oboje pomažu onima koji su malo zapeli tako što im nežno grickaju ljusku. Oboje i doje mlade mlečnim sekretom kroz svoju kožu, čije lučenje izaziva isti hormon kao i kod žena, sve dok mladi ne porastu dovoljno da mogu sami da jedu čvrstu hranu.

diskus ribe

 

Većina pauka mužjaka rizikuje život kad počne sezona parenja, pa stoga ni ne čudi da mužjaci Mettelina segmentata ne pokušavaju da se pare dok ženka nije potpuno privezana.

Oni se ušunjaju ispod nje i pažljivo je omotaju mrežom, i pare se samo u tom slučaju. Ipak to obavljaju na brzinu jer ženka zaista svojevoljno učestvuje u tome, tako da se odmah po završetku čina ona oslobađa, a tada je mužjaku bolje da beži.

 Mettelina segmentata

 

Mravlja kraljica se pari sa grupicom mužjaka i odlaže njihovu spermu u svoje telo da bi je kasnije upotrebila. Koristi je za pravljenje radnika i vojnika za koloniju; sve su ženke. Ako odluči da jajašce ne oplodi spermom, ono će postati mužjak.

Drugim rečima, mužjak mrava ne može imati oca.

mravi

 

U svetu morskih konjica ženke imaju penis kao organ za polaganje jaja, kojeg stave u mužjakovu jajnu kesicu gde ih on oplođava i tako mužjak postaje trudan. Veruje se da su ovako evoluirali kako bi mužjaci štitili mlade, a ženka svoju energiju trošila na stvaranje još jaja. Na ovaj način roditelji, posle rađanja mladih, ranije postaju spremni za novo parenje.

morski konjic

 

Tetreb - za vreme sezone parenja mužjaci se sastaju na ’pozornici’ kako bi se šepurili svojim perjem, pevanjem i plesnim zovom ženki  na parenje.

Povremeno se potuku, ali to uglavnom nisu prave tuče već samo manekenska takmičenja, gde se pretvaraju da se tuku samo da bi mogli još više da se prave važni ističući svoje perje.

tetreb

 

Kivi su neobični na mnogo načina: njihovo perje je skoro kao krzno, noćne su ptice, krila koja imaju im ne znače ništa i nozdrve im se nalaze na vrhu kljuna.

Najčudnije od svega je da ležu najveća jaja u odnosu na svoju veličinu od bilo koje ptice. Jaje je toliko veliko da ispunjava skoro celo telo ženke i pritiska joj organe otežavajući joj disanje, a u poslednjih par dana ženka ne može ni da jede. Ženke su veće od mužjaka kako bi u njima bilo mesta za toliko jaje.

Kad ženka položi jaje, mužjak sam preuzima inkubaciju. 

Inkubacija traje između 63 i 92 dana, duže nego kod bilo koje druge ptice. Kad se pile izlegne, već izgleda kao umanjeno odraslo, može da hoda, vidi i prekriveno je perjem. Ostaje sa svojim roditeljima još par godina pre nego što otpočne samostalan život.

kivi

 

Tamarin majmuni su poznati po tome što su kod njih u igri sve moguće porodične kombinacije: od jednog  mužjaka i jedne ženke do jednog mužjaka i dve ženke, ali najčešća je ona u kojoj su jedna ženka i dva mužjaka.

Logično jer ženka tamarina obično rađa blizance, a o njima uglavnom računa vode mužjaci. Vode je majci samo kad ih treba podojiti. Nošenje mladunaca sa sobom je težak posao, tako da mužjaci nabacuju mišićnu masu dok je ženka trudna kako bi bili spremni kad se porodi. Onda svaki brine o po jednom mladuncu i time olakšava stvari. Jedan mužjak sa dve ženke rizikuje da naokolo nosa četiri bebe.

tamarin majmuni

 

Kod peščanog guštera postoje tri tipa mužjaka, koji se služe različitim taktikama: sa narandžastom gušom, sa plavom gušom i sa žutom gušom. 

Narandžasti je pun testosterona i fokusira se na posedovanje što veće teritorije i što više ženki. Iako ih brani, ne upušta se u jake i duge veze sa njima. U stanju je da prebije plavogušog kako bi osvojio teritoriju.

Plavi je manji, sa manje testosterona, poseduje teritoriju dovoljnu za samo jednu ženku sa kojom ima snažnu vezu. Za razliku od narandžastog, plavi svoju ženku štiti od napadača sve dok ne bude potpuno bezbedna.

I na kraju, peščani gušter sa žutom gušom, čije su boje slične ženskim i koji ne poseduje svoju teritoriju. Živi na periferiji narandžastog mužjaka, gde se kradomice pari sa ženkama. Narandžasti ne provodi vreme sa ženkama i uglavnom se mota okolo zbog teritorije, tako da se ženke ne bune zbog parenja sa drugim mužjakom. Ženka vezana za plavogušog ionako nije zainteresovana za parenje sa drugim mužjacima.

peščani gušter

 

Za vreme sezone parenja veliki i snažni mužjak sipe pronalaze najbolju stenu za polaganje jaja. Tada mnogo manja ženka dolazi da proveri stenu i uveri se koliko je stvarno mužjak velik i snažan. Ukoliko bude izabran, mužjak čuva ženku neko vreme kako bi se uverio da se ne pari sa drugima.

Ženke su izbirljive kad se radi o velikim i snažnim mužjacima, a zapravo im se sviđaju manji i pametniji primerci, tako da one koriste velike da bi testirale manje. Šta mali mužjak sipe radi? Naravno, preruši se u ženku i ležerno pliva ispod velikog, upusti se i u laki peting s njime i ponaša se kao zainteresovana ženka. Pred ženkom otkriva svoju muškost, te se ona i sa njim radi upari.

Tako ženka dobije jaku i pametnu decu sa više šansi za opstanak.

sipa

 

Pršljivac je ptica posebna iz više razloga. Jedna je od retkih vrsta gde mužjaci pokušavaju više da impresioniraju jedan drugog nego ženke, kako bi se uspostavila hijerarhija. Postoje tri tipa mužjaka koji se razlikuju po izgledu i ponašanju.

Najčešći je tip mužjaka Teritorijalca, jačeg i agresivnijeg od ostalih. Većinu vremena provodi u tuči i šepurenju.

Sledeći je Satelit tip mužjaka, iste veličine kao i Teritorijalac, ali manje muževan, a više agilan, i sa mnogo svetlijim perjem. Nema svoju teritoriju, ali se mota po Teritorijalčevoj i krišom se pari sa ženkama. Teritorijalac ovakve stvari toleriše jer Satelit iz nekog razloga privlači više ženki.

I, konačno, imamo i Pater mužjaka. Manji je od ostalih i, poput Satelita, nema svoju teritoriju. Takođe se krišom pari sa ženkama, ali će se isto toliko rado upustiti u parenje sa drugim mužjacima. U početki je vladalo mišljenje da ga drugi mužjaci brkaju sa ženkom, ali pažljivija istraživanja su pokazala da drugi mužjaci itekako svesni njegovog pola. Teritorijalac ga pušta na svoj posed jer mnogo homoseksualnih radnji privlači ženke, a mužjaci koji su se petljali sa Paterom imaju više sreće sa ženkama. Pater većinu leta provodi sa ženkama, a zimu sa mužjacima.

Ženke su neverovatno promiskuitetne i prednost daju Pateru, pa Satelitu i na kraju Teritorijalcu, ali se pare sa sva tri tipa kad god mogu.

pršljivac

 

 

 

Prevod: Miodrag Jeremić

 

Preuzeto sa humoncomics.com, ako vam se dopalo podržite autora na Patreon.com.

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani članci

 • Aljaska: Otkrivena praistorijska zamka za ribe
  Arheolozi su otkrili praistorijsku zamku za losose napravljenu od kamena kod ušća jednog potoka u okean na ostrvu Kodijak na Aljasci. Zamka se nalazi na mestu koje je tokom plime…
 • Crni kakadu koristi ritmičke instrumente
  Ptice i kitovi proizvode zvuke koji podsećaju na muziku, ali je crni kakadu koristi instrument, objavljeno je u časopisu Science Advances pošto su naučnici uspešno snimili njihove sekvence. Ovi veliki…
 • Morske vidre i delfini koriste alate
  Morske vidre upotrebljavaju kameno orudje hiljadama, možda čak i milionima godina, a veruje se da su naučile da koriste orudje mnogo pre drugih morskih sisara. Delifini u Australiji su vidjeni…
 • Da li je šimpanza ličnost?
  Američki advokat Stiven Vajz pokušaće danas da ubedi Državni apelacioni sud na Menhetnu da bi šimpanze trebalo da budu tretirane kao ličnosti.Vajz, koji predstavlja grupu za zaštitu prava životinja "Nonhuman…
 • Nađeni živi mikrobi stari 50 000 godina
  Na slici koju je poslao Mike Spilde, Mario Corsalini Stoji pored rozete kristala kalcium sulfat dihidrata (gipsium). U meksičkom sistemu pećina (koji je u isto vreme toliko lep i toliko…

Prijatelji