Dronovi nad Parizom

Dronovi nad Parizom images.china.cn

Dronovi  -  letelice na daljinsko upravljanje letele su početkom septembra nad centralnom pariskom avenijom Šanzelize gde se održavao prvi festival dronova.

Dronovi raznih oblika i veličine "zujale" su duž rute koja se zaustavlja kod Trijumfalne kapije. Tokom festivala organizovana je trka dronova, kao i više radionica o upravljanju ovim letelicama i propisima za njihovo korišćenje.

Civilima je zabranjeno letenje dronova iznad Pariza bez posebne dozvole ali je to dozvoljeno prilikom ove manifestacije čiji cilj je upoznavanje javnosti sa francuskom industrijom dronova.

Francuska je lider u svetu u trgovini dronova za civilne svrhe, sa 300.000 prodatih dronova prošle godine, što je trostruko više nego 2014. godine.

Oko 1.300 firmi i 3.000 ljudi radi u sektoru civilnih dronova u Francuskoj, a zarada se procenjuje na 300 miliona evra, od čega je 60 miliona za profesionalne dronove.

Dronovi, nalik helikopterima sa tri ili četiri elise, za "pilote"  -  početnike, mogu se kupiti i za manje od 100 evra, a savršenije mašine koštaju više od 1.000 evra, i to bez kamere.

U Francusko je bilo više misterioznih preleta dronova prošle godine iznad osetljivih lokacija što je zabrinulo vlasti i zbog čega su pooštreni uslovi i propisi za njihove letove.

 

Izvor: Beta

Prijatelji