četvrtak, 30 avgust 2018 13:20

Narodna biblioteka čeka potvrdu da je bezbedna

Foto: Narodna biblioteka Srbije Foto: Narodna biblioteka Srbije

Narodna biblioteka Srbije ostaće zatvorena dok ne bude bilo potvrđeno da je sasvim bezbedna za korišćenje, saopšteno je danas, šest dana nakon incidenta u kojem su od gušenja stradala dvojica radnika.

"To znači da neće raditi dok ne bude sasvim bezbedno i dok se ne završi istraga", rekao je direktor Biblioteke Laslo Blašković na konferenciji za novinare.

On je rekao da je Centar za ekotoksikologiju gradskog Zavoda za javno zdravlje uradio ispitivanje kontaminacijom ugljen-dioksida i da je izmeren uobičajeni nivo tog gasa.

Blašković je dodao da su knjige koje se čuvaju u depou sada nedostupne.

Prema njegovim rečima radnici kompanije Empeks bili su u biblioteci jer ih je ta ustanova pozvala u vanredni pregled, pred zakazanu kontrolu MUP od 27. do 31. avgusta.

Šestomesečna kontrola poslednji put je rađena 22. aprila, a naredna je zakazana za 22. oktobar, dok je dvomesečna kontrola obavljena 4. jula i zakazana je za 4. septembar. MUP je poslednju kontrolu obavio 2015. godine.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je da istraga mora da ispita sistem zaštite biblioteke i da će biblioteka raditi kada se utvrdi da je sistem 100 odsto ispravan.

Vukosavljević je rekao da se kontrola sistema obavljala redovno na dva i na šest meseci i da su kontrolu već četiri godine obavljale dve privatne firme koje imaju državnu licencu i ovlašćenje, a biraju se jednom godišnje na javnoj nabavci.

On je rekao da do trenutka nesreće nije ustanovljen nijedan propust.

Ministar je još jednom izrazio saučešće porodicama preminulih radnika i na početku konferencije minutom je ćutanja odata pošta stradalima.

Dvojica radnika firme Empeks umrla su od gušenja prilikom probe sistema za gašenje požara u Narodnoj biblioteci u Skerlićevoj ulici u Beogradu 24. avgusta.

Izvor: Beta

Pročitano 411 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 30 avgust 2018 13:38