subota, 23 jun 2018 06:40

Beograd: Danas se održava Parada ponosa

Foto: Parada ponosa Beograd Foto: Parada ponosa Beograd rs.n1info.com

Parada ponosa Srbije pod sloganom "Matičarka, normalno" počeće danas u 11 časova šetnjom od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu.

Učesnici će tokom Parade zatražiti donošenje zakonskog okvira, kojim će se transrodnim osobama omogućiti pravna vidljivost, donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sistema prevencije od HIV virusa i AIDS-a, posebno kod mladih, kao i pružanje pune zdravstvene zaštite obolelima.

Slogan parade izabran je kako bi se skrenula pažnja na "pravnu nevidljivost" seksualnih manjina i "jer je država dužna da prizna te zajednice".

"Više od 20.000 trans(rodnih) osoba u Srbiji još ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje ustavom garantovana prava. Takođe, država ne daje mogućnost da istopolne veze budu priznate pred zakonom, oduzimajući mogućnost za ostvarenje mnogih prava", navodi se u saopštenju.

Parada ponosa predstavlja centralni skup u Mesecu ponosa, koji se obeležava tokom jula širom sveta u znak sećanja na Stounvolske nemire, prve demonstracije pripadnika LGBTQ+ populacije protiv progona seksualnih manjina u SAD.

Izvor: Beta

Pročitano 277 puta Poslednji put izmenjeno subota, 23 jun 2018 06:54

Povezani članci