sreda, 11 april 2018 14:30

Žene u crnom pozdravile presudu Šešelju

Povodom presude žalbenog veća Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične tribunale koje je osudilo je lidera SRS Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora, nevladina organizacija "Žene u crnom" izdala je saopštenje u kojem pozdravlja presudu:

 

"Žene u crnom pozdravljaju odluku drugostepenog veća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojom je Vojislav Šešelj osuđen za progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportacije i nehumano postupanje.
Ova presuda pre svega predstavlja delimičnu satisfakciju za žrtve i porodice žrtava.
Vojislav Šešelj i njegova zloglasna Srpska radikalna stranka su bili paradigma i jedni od najvećih generatora mržnje tokom devedesetih godina. Svojim delovanjem su doprineli brojnim zločinima, kako direktno, organizovanjem oružanih grupa koje su činile zločine, takođe i indirektno putem govora mržnje, inspirišući i pozivajući na progon, deportacije i činjenje drugih zločina.
Zahtevamo od nadležnih organa Republike Srbije da poštuju ovu i druge presude nadležnih međunarodnih sudova i da deluju u skladu sa njima. Poštovanje ovih presuda je jedan od imperativa na putu izgradnje Srbije kao države vladavine prava.
Smatramo da posebna odgovornost leži na aktuelnom predsedniku Aleksandru Vučiću koji je u vreme činjenja inkriminisanih radnji od strane osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja bio njegova „desna ruka“ i generalni sekretar zloglasne Srpske radikalne stranke.
Zahtevamo od Aleksandra Vučića da se jasno ogradi od politike zločina čiji je bio deo i da prestane sa praksama iz devedesetih kada je kao deo te zločinačke politike širio mržnju, što i danas direktno ili preko svojih glasnogovornika čini.
Procesuiranje počinilaca ratnih zločina, solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama, suzbijanje govora mržnje i sveobuhvatno suočavanje sa prošlošću je uslov za napredak kako Srbije, tako i čitavog regiona."

Izvor: Žene u crnom Beograd

Pročitano 295 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 11 april 2018 14:41

Povezani članci

  • Pravda za Davida okupila 40 000 građana
    Oko 40.000 ljudi prisustvovalo je sinoć na Trgu Krajine u Banjaluci poslednjem velikom skupu "Pravda za Davida", na kojem je otac ubijenog 21-godišnjeg Davida Dragičevića rekao da su njegovog sina…
  • Zašto nikad neću oprostiti ratnim huškačima, zločincima, političarima
    Iz ove perspektive, 90-ih se sećam kao kroz neku maglu. Bio sam dovoljno mali, ali i svestan da se nešto dešavalo, da smo bili siromašni, da su SVI bili siromašni,…
  • Genocid
    Nakon što su paravojne formacije Škorpioni i snage VRS pod vođstvom generala Ratka Mladića ušle u Srebreničku enklavu 11. jula 1995. godine, u samo nekoliko dana iza sebe ostavili su…