ponedeljak, 16 oktobar 2017 12:05

Vatikanski ugovori i identitetska politika (VIDEO)

Vatikanski ugovori i identitetska politika (VIDEO) portalnovosti.com

Četiri ugovora koja je Hrvatska sklopila s Vatikanom u koliziji su s principima o jednakosti ljudi jer Katoličku crkvu stavljaju u privilegiran položaj u odnosu na ostale građane i zbog toga ih je neophodno raskinuti, rečeno je na tribini ‘Vatikanski ugovori i identitetska politika’ održanoj 10. oktobra u prostorijama ‘Privrednika’ u Zagrebu. Otkad ih je Hrvatska potpisala, ugovori su izloženi kritici, prije svega zbog velikog iznosa novca koji se netransparentno daje Katoličkoj crkvi – između 600 miliona i 1,5 milijardi kuna godišnje.

- Crkvenoj hijerarhiji se daje ogromna moć nad vjernicima, a Hrvatska se odriče svojih nadležnosti u korist strane teokracije - kazala je Marijana Bijelić iz Protagore, ističući da Katolička crkva ima mnogo veća prava nego ostale vjerske zajednice.

- Ugovorima je nametnut katolički vjeronauk u školama koji se mora održavati bez obzira na broj učenika, dok je za ostale propisano minimalno sedam učenika, što se u malim školama vrlo teško može postići - rekao je Alan Sorić iz Pokreta za sekularnu Hrvatsku.

Marijana Bijelić ističe kako udžbenici za katolički vjeronauk ne moraju ići nadležnom ministarstvu na odobrenje, pa su puni diskriminatornih teza.

- Vjeronauku nije mjesto u školi - istaknuo je Branimir Pofuk, kolumnist Večernjeg lista. - Iako crkvene strukture misle da dobivaju ulaskom vjeronauka u škole, istinska crkva gubi jer se vjeronauk smatra ideološkom zamjenom za nekadašnje Osnove marksizma, a nitko nije htio da se u škole uvede predmet ‘religijska kultura’ - dodao je Pofuk.

Ivan Hrstić, novinar TV stanice N1, slaže se da bi financiranje crkve trebalo biti transparentnije, ali crkva kao konzervativna institucija ionako nikad nije bila transparentna.

- Umjesto uklanjanja vjeronauka iz škola, djeci i njihovim roditeljima treba pružiti kvalitetan izbor za koji se i sami mogu izboriti. Moje dijete više ne pohađa vjeronauk već etiku, jer nismo bili zadovoljni vjeroučiteljem - objasnio je Hrstić.

Zaključio je da u Hrvatskoj nema kritične mase potrebne za reviziju ili raskid ugovora, ocijenivši da ni protesti sekularističkih udruženja, zakazani za 14. oktobar na Markovom trgu, neće donijeti ništa novo.

Novosti/Privrednik

Pročitano 377 puta

Povezani članci

 • Festivus for the rest of us
  Za subotnji izlazak Nekima poznat iz urnebesne epizode već kultne serije Seinfield, Festivus je ustvari legitiman sekularni praznik. Prema Wikipediji, Festivus je prije svojeg pojavljivanja u Seinfieldu, bio tradicija u…
 • Tribina Sekularnost i ljudska prava
  "Sekularnost i ljudska prava" u okviru manifestacije NašPrajd koju je organizovala Panonska platforma za ljudska prava, Novi Sad.
 • Sekularnost: Ključ za unapređenje ljudskih prava
  Na prostoru bivše Jugoslavije u društvima nastalim posle rata Humanističke vrednosti ustuplie su mesto afirmisanju nacionalizama, seksizama i šovinizama zasnovanih na kolektivnom identitetu. Taj patrijarhlani kolektivni identitet podrazumeva pripadnost naciji…
 • Nikola Poljak: Bogu božje, caru carevo!
  Održani protest u Zagrebu 14. oktobra okupio je aktiviste i građane u borbi za sekularnu državu Hrvatsku. Prenosimo vam kratak govor aktiviste Nikole Poljaka ovim povodom: Promatrajući ovaj događaj, ovaj…
 • Beograd: Rastući znaci fundamentalizma – demokratski i feministički odgovori
  Obraćanjem novinarima i aktivistima u Media centru 13.10. počela je trodnevna konferencija "Rastući znaci fundamentalizma – demokratski i feministički odgovori". „Feministički pokret identifikovao je, kako na globalnom tako i regionalnom…