nedelja, 25 jun 2017 08:48

Poljska: Zbog Frljića ministar prekinuo finansiranje festivala

Beta
Foto: Oliver Frljić Foto: Oliver Frljić jutarnji.hr

Poljsko ministarstvo kulture povuklo je dotaciju pozorišnom i muzičkom festivalu Malta u Poznanju zbog selektora, kontroverznog hrvatskog reditelja Olivera Frljića ali Poljaci su u rekordnom roku na internetu prikupili 71.500 evra da festival može da realizuje pun program koji je ove godine posvećen zapadnom Balkanu.

"U kampanji 'Postani ministar kulture' prikupljeno je više od 300.000 zlota. Toliko je iznosila suma povučenih dotacija. U kampanju se uključilo 1.800 pojedinaca i tri preduzeća", obavestio je sinoć publiku festivala njegov direktor Mihal Merčinjski.

Ministar kulture Pjotr Glinjski ocenio je javno da je ovogodišnja ideja festivala da balkanska nedavna prošlost posluži kao laboratorija funkcionisanja ideologije, nacionalističke agresije i populističke politike i pogleda poljsku i evropsku budućnost kroz balkanske naočari izuzetno interesantna, ali je festival ostavio bez novca uz poruku da "može, ali bez tog gospodina (Frljića)".

U zvaničnom obrazloženju festivalu povlačenje dotacije pravdao je time da Frljić, zbog toga što je u Teatru povšehnom u Varšavi u februaru postavio predstavu "Izopštenje" koja je naljutila konzervativne vernike medju Poljacima, uticajnu poljsku Katoličku crkvu i poljske vlasti zbog scene oralnog seksa sa kipom poljskog pape Jovana Pavla II, odbija Poljake od teatra i festivala.

"Frljić ne otvara pozorište ljubiteljima umetnosti, već suprotno, može da ih odbije i da ne učestvuju u tom festivalu", napisao je ministar kulture.

Iako je i ranije u Poljskoj izazivao kontroverze Frljić nije ministru smetao da odobri dotaciju festivalu 2015. godine, sve dok u Varšavi nije odigrana u februaru premijera "Izopštenja", zbog koje je tužilaštvo pokrenulo istragu zbog vredjanja verskih osećanja Poljaka a desničarski ekstremisti silom povremeno pokušavaju da spreče gledaoce da udju na predstavu.

Frljić demonstrativno u znak protesta protiv ministra kulture nije došao na festival a najavio je da neće više režirati u Poljskoj dok je na vlasti konzervativna stranka Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog, jer uvodi cenzuru, guši slobode umetničkog izraza i podstiče nacionalističke hajke na glumce i Teatar povšehni.

"Iako sam često bio izložen raznim formama političkog pritiska i cenzure nikada to nije bilo tako javno i nije dolazilo od člana vlade. Čestitam vam na tom sramnom uspehu", poručio je Frljić u objašnjenju zašto ne dolazi na festival Malta.

Malta Poznanj od 1991. godine etablirao se kao jedan od najvažnijih festivala eksperimentalne pozorišne, scenske i muzičke umetnosti u celoj srednjoj Evropi.

Ove godine selektori Oliver Frljić i Goran Injac ukomponovali su oko 300 kulturnih dogadjaja u izvodjenju 580 umetnika iz 20 zemalja sveta u lajt motiv "Mi, Narod. Mi, Balkan. Mi, Istok. Mi, Evropa. Mi, Drugačiji".

Na festivalu nije izvedeno Frljićevo "Izopštenje", već starija predstava "Turbofolk" a pored pozorišnih predstava iz bivše Jugoslavije u filmskom delu prikazana je smotra crnog talasa u kinematografiji bivše Jugoslavije, i prvi put u Poljskoj, i retrospektiva filmova Želimira Žilnika.

Posebno mesto dobio je i ciklus debata "Balkanska platforma. Razgovori na Trgu slobode".

Festival Malta biće završen danas.

Pročitano 422 puta Poslednji put izmenjeno nedelja, 25 jun 2017 08:56

Povezani članci

 • 46 godina od smrti Džima Morisona
  3. jula navršava se 46 godina od smrti legendarnog američkog muzičara i pesnika Džima Morisona, čiji grob u Parizu predstavlja jednu od nezaoblizanih turističkih atrakcija pored Ajfelove kule, Jelisejskih polja…
 • Sećamo se Majkla Džeksona
  Na današnji dan - 25.06.2009. Umro je Majkl Džekson (50), svetska pop zvezda. Karijeru je počeo kao dete s braćom u grupi Džekson 5, solo karijeru albumom "Got To Be…
 • Poseban program za decu u Noći muzeja
  Noć muzeja ove godine imaće poseban program za decu, a Paviljon "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu u Beogradu biće pretvoren u Dečji paviljon, saopštila je organizacija manifestacije. U Paviljonu će biti…
 • Frljićeva umjetnost i vaša umjetnost
  Oliver Frljić plijeni pozornost, a poglavito bijes konzervativnih udruga i javnosti. Njegova predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“, već je obišla nekoliko država, poput BiH i Poljske i svugdje je…
 • Sudbina street arta 
  Novi Sad - Nakon što je prošlog četvrtka prekrečen Remedov mural više puta je na tom mestu iznova iscrtavana poruka revolta zbog neopravdanog brzinskog uklanjanja murala svetski poznatog umetnika. Od…