subota, 24 jun 2017 19:54

Parada ponosa 2017

Beta
Foto: Parada ponosa 2017 Foto: Parada ponosa 2017 n1info.com

Parada ponosa koju su pod sloganom "Neka se svi naši glasovi ore se" organizovala udruženja gradjana Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar i u kojoj je učestvovalo stotinak gradjana, završena je bez incidenata oko 13 časova na beogradskom Trgu Republike.

Obraćajući se učesnicima skupa, gej aktivista Boris Milićević kazao je da zahtevima za nulti stepen tolerancije države prema nasilju i zakonskim regulisanjem istopolnih zajednica i dokumenata za transrodne osobe, LGBT zajednica ne nanosi štetu državi ili osobama heteroseksualne orijentacije.

"Što tražimo za nas, ne otimamo od drugih. Time što tražimo pravno regulisanje istopolnih zajednica, mi ne razaramo društvo", kazao je Milićević na Trgu Republike, dok je desetak metara dalje, nekoliko osoba u znak protesta zbog skupa pripadnika LGBT zajednice, nosila transparent sa natpisom "Srpski dom nikad sodom".

Saobraćaj na Trgu Nikole Pašića i Terazijama bio je zatvoren tokom prolaska kolone učesnika Parade ponosa a šetnju, koja je počela oko 12 časova iz Pionirskog parka, obezbedjivale su jake snage policije ali i privatnog obezbedjenja.

Učesnici Parade nosili su transparente na kojima je pisalo "Ponos Srbije Neka svi naši glasovi ore se", "Hoćemo život dostojan čoveka", "Podrška je važna", "Adam i Steva, Ema i Eva", kao i zastave duginih boja.

Današnju Paradu zvanično je otvorila kuma prajda Sneža Jović, osoba sa invaliditetom, koja je učesnicima šetnje poručila da niko ne treba da dozvoli da budu diskriminisani po bilo kom osnovu.

Uoči početka šetnje, predsednik Gej lezbejsko info centara Predrag Azdejković izjavio je da je današnja Parada ponosa u centru Beograda prilika da gradjani vide pripadnike LGBT zajednice.

Azdejković je agenciji Beta rekao da iako se danas u Beogradu održava Prajd, grad nije blokiran, nema helikoptera, ni vojske, niti je na obezbedjenje skupa potrošen milion evra.

"To je bio naš cilj jer želimo da nas gradjani vide. Šetati u tampon zoni nema nikakve svrhe", kazao je Azdejković.

On je naveo i da su ključni zahtevi LGBT zajednice prema Vladi Srbije nulta tolerancija prema nasilju, regulisanje ličnih dokumenata za transrodne osobe, bolja primena zakona i akcionog plana Vlade Srbije protiv diskriminacije.

"Imali smo primere nasilja prema transrodnim osobama gde je policija malo zaškripala, a čak se i stavila na stranu nasilnika, a i onda kada policija uradi svoj deo posla, sve stane pred Tužilaštvom. Ti procesi onda dugo traju a nasilnici se izvuku sa šest meseci uslovne kazne zatvora", kazao je Azdejković.

On je dodao i da akcioni plan Vlade Srbije za smanjenje diskriminacije ističe sledeće godine a da još ništa na tom planu nije uradjeno, naročito kada je reč o pravnom regulisanju istopolnih zajednica.

Komentrišući saopštenje Evropske asocijacija organizatora "Prajdova" da u Beogradu postoji samo jedan organizator Parade ponosa i da zbog toga ne podržava današnji skup, Azdejković je rekao da je ta organizacija izmanipulisana, kao i da u mnogim zemljama sveta postoji više prajdova.

"Ovo danas je Parada ponosa Srbije, a u septembru se održava Beograd prajd", kazao je Azdejković.

Dodao je predlog da Ana Brnabić bude predsednica vlade važan u simboličnom smislu pošto će je gradjani kao gej osobu gledati svakog dana.

Prajd vikend, do 26. juna, u okviru kojeg je i Prajd šetnja, organizuju udruženja gradjana Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar

Pročitano 435 puta Poslednji put izmenjeno subota, 24 jun 2017 20:06

Povezani članci

  • Beograd: Danas se održava Parada ponosa
    Parada ponosa Srbije pod sloganom "Matičarka, normalno" počeće danas u 11 časova šetnjom od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu.Učesnici će tokom Parade zatražiti donošenje zakonskog okvira, kojim će se…
  • Tribina Sekularnost i ljudska prava
    "Sekularnost i ljudska prava" u okviru manifestacije NašPrajd koju je organizovala Panonska platforma za ljudska prava, Novi Sad.
  • Završena Parada ponosa u Beogradu
    Predstavnik organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić najavio je da će Parada naredne godine biti održana u istoj nedelji između 10. i 16. septembra i da očekuje još veći broj…