četvrtak, 22 jun 2017 14:40

Ajnštajnova pisma prodata na aukciji

Foto: Albert Einstein Foto: Albert Einstein 3.bp.blogspot.com

Pisma koje je Albert Ajnštajn pisao o bogu, Izraelu i fizici prodata su za oko 210.000 dolara na aukciji u Jerusalimu. Najvišu cenu dostiglo je ono o stvaranju sveta.

Osam pisama napisanih na engleskom jeziku od 1951. do 1954. godine s Ajnštajnovim potpisom prodato je u aukcijskoj kući koja je prvobitno procenila njihovu zajedničku vrednost između 31.000 i 46.000 dolara.

Najviše - 84.000 dolara ponuđeno je za pismo eminentnom fizičaru Dejvidu Bomu, prenose izraelski mediji. U njemu je Ajnštajn napisao: "...ako je bog stvorio svet, njegova prva briga sigurno nije bila da ga učini lako razumljivim za nas". Napisano je u februaru 1954, godinu dana pre Ajnštajnove smrti.

U drugom pismu Bomu, Ajnštajn je diskutovao o vezi koju je njegov koledž uspostavio izmedju kvantne teorije i relativističke teorije polja.

1
Foto: Ajštajnovopismo Bomu

"Moram da priznam da nisam sposoban da pogodim kako se takva veza može postići", napisao je u pismu napisanom pisaćom mašinom, a koje sadrži jednačinu čitko ispisanu rukom pored piščevog potpisa.

Bom koji je rođen u Americi, radio je s Ajnštajnom na Prinston univerzitetu pre nego što je pobegao u Brazil, nakon što je izgubio svoj položaj za vreme lova na veštice senatora Džozefa Makartija.

U pismu iz februara 1953. Ajnštan poredi tadašnje "trenutno stanje svesti" u Americi tokom progona komunista sa paranojom u Nemačkoj početkom 20. veka za vreme kajzera Vilhelma II.

Izraelski iluzionista Uri Geler kupio je pismo iz 1954. godine u kome Ajnštajn diskutuje o mogućem Bomovom preseljenju u Izrael.

"Izrael je intelektualno živ i interesantan, ali ima vrlo uske mogućnosti i odlazak tamo bez namere da ga napustiš prvom prilikom bio bi za žaljenje", naveo je.

Bom je postao gostujući profesor na čuvenom Tehnološkom institutu Tehnion u Haifi 1955. i posle dve godine preselio se u Englesku. Sam Ajnštajn je odbio ponudu 1952. godine da postane predsednik Izraela, ali je bio u prvom upravnom odboru Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i u svom testamentu je ostavio svoje beleške toj ustanovi.

Aukcijska kuća je saopštila da su pisma bila svojina pokojne Bomove udovice.

 

Izvor: Beta

Pročitano 92 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 22 jun 2017 15:05

Povezani članci

 • 22. jula 356. godine p.n.e. rođen Aleksandar Makedonski
  356 p.n.e Rođen je makedonski kralj Aleksandar III Veliki, legendarni grčki vojskovođa koji je za kratko vreme svoje vladavine (336-323 p.n.e) uspeo da razori hiljadugodišnja carstva, gradeći nove mermerne gradove…
 • Svest, mozak i svet - savremene teorije svesti
  U savremenoj filozofiji duha i kognitivnim neuronaukama pojavile su se teorije koje ozbiljno dovode u pitanje naše dosadašnje razumevanje svesti i kognicije. Oslanjajući se međusobno jedna na drugu, ove dve…
 • Aljaska: Otkrivena praistorijska zamka za ribe
  Arheolozi su otkrili praistorijsku zamku za losose napravljenu od kamena kod ušća jednog potoka u okean na ostrvu Kodijak na Aljasci. Zamka se nalazi na mestu koje je tokom plime…
 • Crni kakadu koristi ritmičke instrumente
  Ptice i kitovi proizvode zvuke koji podsećaju na muziku, ali je crni kakadu koristi instrument, objavljeno je u časopisu Science Advances pošto su naučnici uspešno snimili njihove sekvence. Ovi veliki…
 • Interslovenski, da se svi Sloveni razumeju
  Pričaj interslovenski da te svi Sloveni razumeju, ideja je od koje je pošao profesor informatike na Češkom tehničkom univerzitetu u Pragu Vojteh Merunjka koji sa timom kolega iz inostranstva privodi…