četvrtak, 22 jun 2017 14:40

Ajnštajnova pisma prodata na aukciji

Foto: Albert Einstein Foto: Albert Einstein 3.bp.blogspot.com

Pisma koje je Albert Ajnštajn pisao o bogu, Izraelu i fizici prodata su za oko 210.000 dolara na aukciji u Jerusalimu. Najvišu cenu dostiglo je ono o stvaranju sveta.

Osam pisama napisanih na engleskom jeziku od 1951. do 1954. godine s Ajnštajnovim potpisom prodato je u aukcijskoj kući koja je prvobitno procenila njihovu zajedničku vrednost između 31.000 i 46.000 dolara.

Najviše - 84.000 dolara ponuđeno je za pismo eminentnom fizičaru Dejvidu Bomu, prenose izraelski mediji. U njemu je Ajnštajn napisao: "...ako je bog stvorio svet, njegova prva briga sigurno nije bila da ga učini lako razumljivim za nas". Napisano je u februaru 1954, godinu dana pre Ajnštajnove smrti.

U drugom pismu Bomu, Ajnštajn je diskutovao o vezi koju je njegov koledž uspostavio izmedju kvantne teorije i relativističke teorije polja.

1
Foto: Ajštajnovopismo Bomu

"Moram da priznam da nisam sposoban da pogodim kako se takva veza može postići", napisao je u pismu napisanom pisaćom mašinom, a koje sadrži jednačinu čitko ispisanu rukom pored piščevog potpisa.

Bom koji je rođen u Americi, radio je s Ajnštajnom na Prinston univerzitetu pre nego što je pobegao u Brazil, nakon što je izgubio svoj položaj za vreme lova na veštice senatora Džozefa Makartija.

U pismu iz februara 1953. Ajnštan poredi tadašnje "trenutno stanje svesti" u Americi tokom progona komunista sa paranojom u Nemačkoj početkom 20. veka za vreme kajzera Vilhelma II.

Izraelski iluzionista Uri Geler kupio je pismo iz 1954. godine u kome Ajnštajn diskutuje o mogućem Bomovom preseljenju u Izrael.

"Izrael je intelektualno živ i interesantan, ali ima vrlo uske mogućnosti i odlazak tamo bez namere da ga napustiš prvom prilikom bio bi za žaljenje", naveo je.

Bom je postao gostujući profesor na čuvenom Tehnološkom institutu Tehnion u Haifi 1955. i posle dve godine preselio se u Englesku. Sam Ajnštajn je odbio ponudu 1952. godine da postane predsednik Izraela, ali je bio u prvom upravnom odboru Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i u svom testamentu je ostavio svoje beleške toj ustanovi.

Aukcijska kuća je saopštila da su pisma bila svojina pokojne Bomove udovice.

 

Izvor: Beta

Pročitano 226 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 22 jun 2017 15:05

Povezani članci

 • Kloniranje: Mitovi i istine
  Gregori Pens (Gregory E. Pence), američki filozof i bioetičar u svom minucioznom delu "Klasični slučajevi iz medicinske etike", bavi se brojnim slučajevima: od kome preko eutanazije do abortusa, a zanimljivo,…
 • Čuđenje, izvor filozofske svesti
  Platon i Aristotel su se davno složili: sa čuđenjem započinje filozofsko promišljanje i potraga za odgovorima tj. znanjem. Nakon njih to su ponavljali mnogi filozofi: od Akvinskog, preko Dekarta, Vajtheda,…
 • Harvard: Studija otkriva najvažniji faktor za ljudsku sreću
  75-godišnja studija sa Harvard univerziteta otkriva najvažniji faktor za ljudsku sreću Da li ste ikada čuli za studiju sa Harvarda, koja je trajala preko 75 godina i otkrila šta nas…
 • Džinovski puž može spasiti Veliki koralni greben
  Retki džinovski puž koji se hrani morskim zvezdama bi mogao biti iskorišćen za spas Velikog koralnog grebena pa je pokrenut projekat zu uzgoj hiljada primeraka te vrste, naveli su danas…
 • Naučnici: Nordijski ratnik je bila žena
  Švedski naučnici saopštili su da je testom DNK kostura u jednoj raskošnoj grobnici Vikinga u Švedskoj utvrdjeno da su to ostaci žene 30-ih godina. U grobnici su bili mač, drugo…