četvrtak, 22 jun 2017 14:40

Ajnštajnova pisma prodata na aukciji

Foto: Albert Einstein Foto: Albert Einstein 3.bp.blogspot.com

Pisma koje je Albert Ajnštajn pisao o bogu, Izraelu i fizici prodata su za oko 210.000 dolara na aukciji u Jerusalimu. Najvišu cenu dostiglo je ono o stvaranju sveta.

Osam pisama napisanih na engleskom jeziku od 1951. do 1954. godine s Ajnštajnovim potpisom prodato je u aukcijskoj kući koja je prvobitno procenila njihovu zajedničku vrednost između 31.000 i 46.000 dolara.

Najviše - 84.000 dolara ponuđeno je za pismo eminentnom fizičaru Dejvidu Bomu, prenose izraelski mediji. U njemu je Ajnštajn napisao: "...ako je bog stvorio svet, njegova prva briga sigurno nije bila da ga učini lako razumljivim za nas". Napisano je u februaru 1954, godinu dana pre Ajnštajnove smrti.

U drugom pismu Bomu, Ajnštajn je diskutovao o vezi koju je njegov koledž uspostavio izmedju kvantne teorije i relativističke teorije polja.

1
Foto: Ajštajnovopismo Bomu

"Moram da priznam da nisam sposoban da pogodim kako se takva veza može postići", napisao je u pismu napisanom pisaćom mašinom, a koje sadrži jednačinu čitko ispisanu rukom pored piščevog potpisa.

Bom koji je rođen u Americi, radio je s Ajnštajnom na Prinston univerzitetu pre nego što je pobegao u Brazil, nakon što je izgubio svoj položaj za vreme lova na veštice senatora Džozefa Makartija.

U pismu iz februara 1953. Ajnštan poredi tadašnje "trenutno stanje svesti" u Americi tokom progona komunista sa paranojom u Nemačkoj početkom 20. veka za vreme kajzera Vilhelma II.

Izraelski iluzionista Uri Geler kupio je pismo iz 1954. godine u kome Ajnštajn diskutuje o mogućem Bomovom preseljenju u Izrael.

"Izrael je intelektualno živ i interesantan, ali ima vrlo uske mogućnosti i odlazak tamo bez namere da ga napustiš prvom prilikom bio bi za žaljenje", naveo je.

Bom je postao gostujući profesor na čuvenom Tehnološkom institutu Tehnion u Haifi 1955. i posle dve godine preselio se u Englesku. Sam Ajnštajn je odbio ponudu 1952. godine da postane predsednik Izraela, ali je bio u prvom upravnom odboru Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i u svom testamentu je ostavio svoje beleške toj ustanovi.

Aukcijska kuća je saopštila da su pisma bila svojina pokojne Bomove udovice.

 

Izvor: Beta

Pročitano 297 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 22 jun 2017 15:05

Povezani članci

 • Nasleđe Sophie i Hansa Scholla
  Danas se prisjećamo Sophie (Sophia Magdalena, 09.05.1921. – 22.02.1943.) i Hans (Hans Fritz, 22.09.1918. – 22.02.1943.) Scholl, sestre i brata koji su bili članovi njemačkog pokreta otpora Bijela ruža. Nakon…
 • Gori Koliko Prosveta treba da se Menja
  Možda bi prikladniji naziv ovog teksta bio Gori Koliko ova Zemlja treba da se menja, ali svi nekako znamo tu pesmu. Sem vladajućih donosilaca odluka, njima je ok da čovek…
 • Toksikološko društvo SAD-a o sigurnosti hrane dobijene iz GMO-a
  Toksikološko društvo Sjedinjenih Američkih Država izdalo je saopštenje u novembru 2017. godine pod nazivom “Sigurnost hrane za ljude i stoku dobijene od genetički modifikovanih useva.“U Saopštenju se nalazi kratak pregled…
 • Kloniranje: Mitovi i istine
  Gregori Pens (Gregory E. Pence), američki filozof i bioetičar u svom minucioznom delu "Klasični slučajevi iz medicinske etike", bavi se brojnim slučajevima: od kome preko eutanazije do abortusa, a zanimljivo,…
 • Čuđenje, izvor filozofske svesti
  Platon i Aristotel su se davno složili: sa čuđenjem započinje filozofsko promišljanje i potraga za odgovorima tj. znanjem. Nakon njih to su ponavljali mnogi filozofi: od Akvinskog, preko Dekarta, Vajtheda,…